Centrem třídenních oslav bude nejen Horní a Dolní náměstí, ale tentokrát také ve velkém i Smetanovy sady.

Zatímco v historickém centru na příchozí bude čekat jarmark, koncerty či různá vystoupení, v parku je na program pestrý program pro děti i dospělé. Sobotním vrcholem tam bude zahradní slavnost s muzikou, tancem, dobrým jídlem a volným vstupem.

Průvod ke cti sv. Pavlíny

Kvůli covidu museli pořadatelé program loni a předloni omezit, tentokrát ale proběhne i tradiční historický průvod ke cti patronky města.

Vycházet bude v pátek 3. června v 19 hodin z Horního náměstí a Olomoučané tak opět doprovodí ostatky svaté Pavlíny do chrámu svatého Mořice.

V pátek večer uspořádá speciální open air koncert Moravská filharmonie, začne ve 20.30 ve Smetanových sadech.

V tomto parku se bude ostatně konat většina akcí, které jsou součástí svátků. Jejich hlavním tématem jsou tentokrát světla.

Mariánský sloup na Dolním náměstí v Olomouci
Studentky vsadily na pověru se sloupem. Teď budou vysvětlovat

Zahradní slavnost

„Slavnostní nasvícení Olomouci sluší. Chceme lidem ukázat, že světelnými efekty nemusí ožívat pouze památky, ale že stejně krásné mohou být po setmění i parky. V pátek a sobotu bude od 20 do 24 hodin nasvícená Rudolfova alej, která pak bude dějištěm sobotní zahradní slavnosti. Bude hrát hudba, bude se tančit a jíst dobré jídlo,“ slibuje radní Markéta Záleská.

Na obou hlavních olomouckých náměstích budou během pátku i soboty probíhat koncerty, knižní antikvariátní trhy a Flerjarmark.

Festival Olomouc dětem

Rodiny s dětmi mohou v pátek i sobotu od 10 do 19 hodin vyrazit do Smetanových sadů na festival Olomouc dětem. Zábavně-naučná akce jim nabídne veletrh volnočasových aktivit a kroužků, ale zábavu, hudbu.

Kdo bude chtít, může vyrazit do sbírkových skleníků na výstavu masožravých rostlin. V pátek od 19.30 do 21 hodin budou na Horní náměstí lákat podvečerní výstupy na radniční věž. 

Expozice makrofotografií ve Vlastivědném muzeu
FOTO: Jak vypadají oči sršně nebo motýlí křídla? Detailní snímky v muzeu

Nadace Bezpečná Olomouc na neděli připravila Nadační den dětí. Ve Smetanových sadech chystá jízdy zručnosti, sportovní hry nebo výtvarné dílny.

Pořadatelé rozdají dětem odměny a uspořádají losování o ceny. V 16 hodin zahraje Stanley´s Dixie Street Band a zahájí tak sezonu promenádních koncertů v parku.

Výstava Živé pasti je ve sbírkových sklenících
Masožravé liány i trpasličí masožravky. Flora představí Živé pasti

Od 19.30 se lidé pobaví při stand-up vystoupení Děláme to ve třech, kterým zase odstartuje program open-air scény Moravského divadla na Floře.