Rozkol vyvolala aféra s vyznamenáním pro Jiřího Bradyho, kterého údajně prezident Miloš Zeman vyškrtl ze seznamu oceněných, když se Bradyho synovec, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), setkal v Praze s dalajlamou.

Zatímco jedni ze slušnosti půjdou na Pražský hrad, „rebelové" upřednostní mítink na Staroměstském náměstí, kde budou i olomoučtí akademici, aby předali Čechokanaďanovi, který přežil holocaust, medaili Univerzity Palackého.

Lidovci Hrad odmítli

Mítink na Staroměstském náměstí svolal místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Místo na Hrad tam v 28. října zamíří například ministr kultury Daniel Herman, kandidát na prezidenta Michal Horáček, politik Petr Pithart či ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) z Přerovska.

„Na Hrad 28. října večer nepřijdu. Svoji účastí nechci přispívat k dojmu, že je vše v pořádku, když pravda a láska jsou na Hradě na úbytě," avizoval již o víkendu Jurečka.

V úterý se rozhodli všichni lidovečtí poslanci a senátoři, že na ceremonii na Pražský hrad nepůjdou.

„Momentálně ordinuji v Litovli, ale v pátek pravděpodobně upřednostním Staroměstské náměstí. Ale ještě jsem se nerozhodla," reagovala lidovecká senátorka z Olomoucka Alena Šromová.

Naopak na Staroměstské náměstí určitě nepůjde poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková.

„Nezúčastním se této akce a jako TOP 09 jsme vyhodnotili, že se nezúčastníme ani oslavy na Pražském hradě. Především jsem ale z celé situace dost nešťastná, zejména z toho, jak rozděluje českou společnosti," sdělila Olomouckému deníku.

Státní svátek si společně se špičkami TOP 09 připomene v pátek dopoledne u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

"Není to svátek Miloše Zemana"

Poslanec hnutí ANO Ladislav Okleštěk nepůjde tam ani tam.

„Neřeším žádné takové dilema, již dlouho vím, že se oslavy státního svátku 28. října na Pražském hradě nezúčastním, a to kvůli rodinné akci. Celé ty sváry mi však připadají nedůstojné. Nejsou důstojné svátku republiky, slavnostního aktu ani těch aktérů," komentoval.

Hnutí ANO včera doporučilo svým poslancům, aby se oslav státního svátku 28. října a předání vyznamenání na Pražském hradě zúčastnili.

„Není to svátek Miloše Zemana nebo kteréhokoliv jiného prezidenta. My považujeme za slušnost vzdát úctu tomuto svátku a lidem, kteří jsou navrženi na toto vyznamenání," sdělil místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Rektor veze Bradymu ocenění

Z účasti na ceremonii na Hradě se již dříve omluvil rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller.

Navíc v pátek před 20.hodinou bude na Staroměstském náměstí předávat Jiřímu Bradymu medaili Univerzity Palackého.

„Toto ocenění je projevem úcty a uznání vůči panu Bradymu nejen ze strany olomoucké univerzity, ale obecně široké akademické veřejnosti," řekl Miller.

Historika a rektora UP pojí s Jiřím Bradym i osobní vazba.

„Potkal jsem pana Bradyho před mnoha lety jako student v Kanadě, byl jsem na jeho přednáškách o jeho sestře Haně. Jsem poctěn, že pan Brady přijme akademické ocenění z mých rukou, a můžeme tak uctít člověka, který pro Českou republiku mnoho vykonal," doplnil rektor.

Přežil Osvětim, sestra a rodiče ne

Jiří Brady přežil Terezín, Osvětim i pochod smrti.

Jeho třináctiletá sestra Hana zemřela v plynové komoře, v Osvětimi zemřeli i oba rodiče.

V roce 1949 emigroval do Rakouska, odkud se dostal v roce 1951 do Kanady

. Pomáhal zde dalším emigrantům, obhajoval také lidská práva a vydával svědectví o hrůzách holocaustu.