Studentských předčasných parlamentních voleb 2013 pořádaných Člověkem v tísni se v Olomouckém kraji zúčastnilo přes tři a půl tisíce zájemců.

Nejvíce by jich volilo Českou pirátskou stranu, téměř shodných 19 % hlasů od středoškoláků dostalo i politické hnutí ANO 2011.

S výrazným rozdílem následovala strana TOP09, za ní pak ČSSD.

V celostátním součtu to u mladých vyhrála TOP09 těsně před druhými Piráty.

Výsledky studentských voleb v Ol. kraji
3564 odevzdaných hlasů 
Strana - zisk v Olomouckém kraji - (zisk v celé ČR)

1. Česká pirátská strana - 19% - (17,7%)
2. ANO - 18,6% - (13,4%)
3. TOP09 - 11,6% - (17,8%)
4. ČSSD - 8,5% - (8%) 
5. DSSS - 6,2 - (7,2%) 
6. Úsvit - 5,1% - (3,9%)
7. ODS - 5% - (6,2%)
8. KSČM  - 4,6% - (4,7%)
8. Strana svobodných občanů - 4,3 - (4,2%) 
9. Strana zelených - 3,9% - (4%) 
10. KDU-ČSL - 3,5% - (3,5%)
Ostatní strany nezískaly v Ol. kraji více než 3% hlasů 

Trocha protestu

Na zkoušku se volilo i na Obchodní akademii na třídě Spojenců v Olomouci.

„Překvapila mě vysoká účast našich žáků, odhaduji ji na 70 procent což je u mladých lidí docela dost. Umožnili jsme jim se zapojit, dali jim ve vyučování prostor," řekl zástupce ředitelky Igor Kubín s tím, že studentské volby byly stejně jako ty opravdové dobrovolné.

Podle Kubína je výsledek spíše reakcí na současnou politickou situaci než tím, že by studenti dlouhodobě sledovali správu věcí veřejných.

„Mladí voliči jsou také ovlivněni názorem rodičů a okolí, trocha protestu bude určitě v časté volbě České pirátské strany," dodal zástupce.

Podpora Pirátů svým způsobem nepřekvapila ani ředitele Švehlovy střední školy Polytechnické Zdeňka Mendla.

„U mládeže se to asi čekat dalo, tíhnou k tomu," sdělil ředitel.

Minule vyhrála TOP09 

V České republice se do Studentských voleb zapojilo na 430 škol. Studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou.

Do uren lístky házeli účastníci ve věku od patnácti let. Někteří z nich tedy už mají volební právo a ostatní ho brzy získají.

„Svět dospělých by proto neměl výsledky zlehčovat. To platí i pro politické strany. Měly by na nejmladší generaci více myslet a dělat politiku, která v nich dokáže vzbudit zájem a důvěru," domnívá se ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota, který inicioval první volby před třemi lety.

Tehdy v Olomouckém kraji skončila na prvním místě TOP 09 před Věcmi veřejnými, které následovala ODS. Česká strana pirátská získala necelých 8 % hlasů.