Pochod městem se tentokrát nekonal. Protestanti vyměnili megafon a reproduktor za malé kytary a noty v mobilu, usedli před radnici, povídali si a zpívali tematické písně.

Zavítal mezi ně i jeden z učitelů Gymnázia Čajkovského, který pochází ze Skotska.

„Přišel jsem je podpořit. Je fajn, se takto zajímají o celosvětovou problematiku a snaží se s tím něco udělat. Držím jim palce,“ řekl Deníku.

Mezi organizátory olomouckých stávek za klima patří šestnáctiletá Marie Zatloukalová z hejčínského gymnázia. Své vrstevníky před touto akcí zmobilizovala už třikrát, naposledy před 14 dny.

„Abychom to organizačně zvládli po tak krátké době, dneska jsme to pojali touto formou. Je to vlastně původní myšlenka iniciátorky těchto protestů, Grety Thunbergové ze Švédska. V poklidu si sednout před městský úřad, dávat najevo, co si myslíme, vysvětlovat lidem, o co jde, a prostě společně poukázat na ten problém,“ vysvětlila.

Návrh úprav Žižkova náměstí v Olomouci od ateliéru Zahrada Olomouc
Žižkovo náměstí v Olomouci změní podobu. Tady jsou VIZUALIZACE

Do letních prázdnin plánují minimálně ještě jedno setkání, které se však uskuteční za hranicemi republiky. Od 20. do 23. června se uskuteční organizovaný výlet do Cách (Aachen) v Německu.

„Očekává se tam přítomnost asi 20 tisíc lidí z celé Evropy. Čeští organizátoři Fridays for Future vypraví vlak, nebo autobus, podle počtu zájemců. Tou dobou se už uzavírají známky, takže to můžete oslavit třeba právě na dosud největší protestní akci týkající se klimatu,“ burcovala všechny přítomné jedna z protestujících.

Další organizované stávky školáci chystají na podzim. 

Malinovou, mangovou nebo obě? Pro děti zmrzlinu s jednorožcem? Ve Štarnově letos nabízejí několik novinek.
Dáte si jednorožcovou? Zmrzlináři mají za jedna, vzkazují hygienici
Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na parádní slavnosti, festivaly i Hanácké Benátky