„Ti nejmenší mají rádi rajskou a svíčkovou omáčku a sladká jídla. Sladkosti připravujeme jen jednou za čtrnáct dní, ale děti by si je nejradši dávaly i dvakrát do týdne. Často si ještě přidávají, například krupičnou kaši nebo buchtičky s krémem,“ popsala oblíbené pokrmy nejmenších školáků vedoucí jídelny Daniela Machalová.

Starší děti už jsou vybíravější. Zeleninová jídla a?hovězí maso jim moc nechutná. „S dušenou zeleninou jsme neuspěli. Hovězí míváme asi jednou za dva týdny. Kuřecí maso většinou sní každý. Jídla často obměňujeme. Chceme, aby strava byla pestrá. Je škoda, že na zdravá jídla nejsou školáci z domova zvyklí. Rybí maso, zeleninová jídla a saláty jim zřejmě maminky nepřipravují. V českých rodinách se bohužel stále častěji vaří čína, pizza nebo smažené pokrmy s hranolky,“ míní Machalová.

Zřejmě nejhůř se stravují studenti středních škol, kteří přes týden bydlí na internátu. Peníze od rodičů utrácejí za plněné bagety a ve stáncích rychlého občerstvení. „Když jim připravíme zdravou pomazánku s celozrnným pečivem a zeleninovou oblohou, tak to nesnědí. Nejsou zvyklí jíst ani čerstvou zeleninu a ovoce. Je to škoda, možná by na to měla pamatovat legislativa a upravit to nějakou vyhláškou. Studenti si bohužel kupují drahé a nezdravé polotovary a smažená jídla, z nichž potřebné živiny a vitamíny nezískají,“ dodala Machalová.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z OLOMOUCKA

Moje OlomouckoSportKulturaPodnikáníČerná kronika