Povodí Moravy upozornilo, že většina pokácených listnáčů byla ve velmi špatném stavu. V nejbližších letech by stromy čekal radikální řez nebo by musely úplně pryč.

Kácení schválil Odbor životního prostředí magistrátu.

„Protipovodňová ochrana Olomouce je veřejným zájmem, který se snažíme řešit v souladu s veřejným zájmem ochrany přírody, proto byly s ohledem na výskyt zvláště chráněných druhů živočichů stanoveny i při povolování kácení přísné podmínky,“ vysvětloval Petr Loyka, vedoucí odboru.

Na odstraňování dřevin dohlížel odborný biologický dozor, jehož úkolem bylo zajistit, aby nedošlo k ohrožení volně žijících ptáků či netopýrů. Experti mysleli i na hmyz, kterému vytvořili takzvané broukoviště. Celkem 15 kmenů s dutinami a dalších 15 kmenů bylo přesunuto na tři lokality v Černovírském lese.

Výběh vlků Hudsonových v olomoucké zoo
Za pokousání dítěte v zoo doprovod stíhat nebudou

Přibudou informační tabule

Místa pro umístění broukovišť byla vybrána na základě monitoringu Hnutí Duha Olomouc a musela splňovat několik kritérií.

„Například být ve vlastnictví Statutárního města Olomouce, nacházet se v blízkosti lesa nebo přímo uvnitř lesa, být větší část dne na přímém slunci a navíc by v blízkosti broukovišť měly být zaznamenány pobytové znaky cílových druhů, jako jsou jejich larvy nebo dospělci,“ sdělil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Broukoviště v Černovírském lese, který byl vybrán jako konečná varianta pro umístění kmenů ve spolupráci se společností Lesy města Olomouce, jsou dostupná veřejnosti a do konce roku by u nich měly být umístěny informační tabule.

Rondel u Globusu v Olomouci. Ilustrační foto
Rondel u Globusu dostane "bypass". Pro novou spojku do Řepčína

Nová výsadba

Z hlediska zdravotního stavu pokácených dřevin byl podle Povodí Moravy u převážné části stromů zjištěn velmi špatný stav, který by musel být v nejbližších letech řešen buďto radikálním ořezem nebo pokácením. Odstraněné stromy nahradí po dokončení protipovodňové ochrany nová výsadba. Zahrnuje 68 stromů a 315 metrů čtverečních keřové plochy.

Projekt ozelenění ulic má za cíl zpřístupnit prostor veřejnosti a vytvořit nová odpočinková místa u řeky.

„Chceme nejen dostat lidi blíže k řece, ale nabídnout jim také estetické prostředí. V ulici Blahoslavova mezi mosty, stejně jako v ulici Nábřeží, vznikne stromořadí z olší. Zelený pás mezi chodníky v blízkosti kostela bude osázen nižšími keři s dvěma stromy. Po celé délce nábřežní zdi nad bermou budou vysazeny popínavé rostliny, které přispějí k jejímu oživení,“ popisoval Gargulák.

Kácení celkem 55 dřevin a 8 skupin keřů o rozloze 370 metrů čtverečních v ulici Blahoslavova a v okolí mostů přes Moravu v ulicích Komenského a Masarykova bylo prvním krokem realizace II. B etapy protipovodňových opatření. Následovat budou přípravné práce, jako je například vybudování lávky pro pěší vedle mostu Komenského, geotechnický průzkum a logistická příprava. Samotná výstavba začne na jaře, jakmile to klimatické podmínky dovolí.

Kácení v okolí evangelického kostela v Olomouci kvůli stavbě protipovodňových opatření
Velké kácení v Olomouci: mezi mosty má být stromořadí z olší