V neděli se ve srovnání se sobotou situace obrátila k lepšímu. Hasiči přes den vyjížděli většinou již jen k odstraňování dalších následků sobotního řádění vichru. O půl sedmé večer ale museli uzavřít část Univerzitní ulice. Vítr tam z Konviktu archivu muzea strhával střešní krytinu, která padala do ulice.

"Odebrali jsme tašky uvolněné větrem a zajistili zbývající," informoval operační důstojník olomouckých hasičů.

Méně práce měli v neděli i technici. „Na Olomoucku jsme během neděle řešili deset poruch na nízkém napětí, to ale napájí jen samotné domy nebo bloky. Nešlo tedy o plošné výpadky, pokud se počasí nezhorší, měly by být odstraněny do nedělního večera,“ uvedl mluvčí ČEZ Jaroslav Jurča

Nějvětší řádění vichřice Emma tak zažilo Olomoucko zatím v sobotu.

Kolem půl dvanácté dopoledne utrhl náraz větru část střechy z bytového domu ve Schweitzerově ulici.

Ve stejnou dobu strom na kolejích zablokoval tramvajovou dopravu u obchodního centra Haná. Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů pak v olomoucké čtvrti Povel, zajišťovali střechy domů. Spadané větve a kusy stromů leželi v ulicích celého města.

Výzva čtenářům: Natočili jste zajímavé video nebo vyfotografovali, co způsobila vichřice Emma? Uvítáme vaše reportáře, zážitky a snímky na e-mailové adrese redakce.olomouc@denik.cz. Rádi je zveřejníme jak na našem webu, tak vybrané fotografie i v tištěném vydání Olomouckého deníku.

Polovinu střechy bytového domu ve Schweitzerově ulici vzal vítr před polednem, její utržená část narazila do vedlejšího činžovního domu, kde vytloukla okna. Zbytky trámů navíc poškodily zaparkované automobily ještě o ulici dále.

„Díval jsem se zrovna z okna. Na blízkém poli se náhle vytvořil vír a během několika vteřin se přehnal přes dům. Plechová střecha odlétla jako kus papíru. Viděl jsem, jak se zvedla tak vysoko, že přelítla až přes panelák stojící za domem,“ popsal účinek větru Jiří Bršťák.

Střechu domu se pak snažili zajistit jednotky zasahujících hasičů. „Situace tam byla problematická. Část střechy se podařilo znovu opravit, ale při dešti stále hrozí, že zateče voda do zdiva domu a naruší statiku,“ vysvětlil Libor Popp, ředitel odboru IZS a služeb HZS Olomouckého kraje.

Jen o pár metrů dále měli hasiči plné ruce práce také se zajišťováním střechy na Domu s pečovatelskou službou v Peškově ulici.

„Provádíme preventivní zajištění střešní krytiny. Některé z plechů totiž vítr už stačil nadzdvihnout a jeden z nich jsme pro jistotu už odstranili úplně,“ popsal situaci jeden ze zasahujících hasičů. Problémy se střechou, ale dům s pečovatelskou službou nemá kvůli větru poprvé.

„Střecha je opravována již po třetí za devět let od otevření stavby. Spor se vede mezi stavbaři a architektem, žádný z nich si nemyslí, že někde udělal chybu. Teď je ale nejdůležitější ochránit byty, do kterých by mohlo při dešti zatékat,“ řekl přímo na místě Roman Zelenka ředitel Správy nemovitostí Olomouc. Ten si také pochvaloval práci a vybavení hasičů, kteří již narušená místa nad šesti byty pokrývali plachtami.

Jednotky olomouckých hasičů vybavené jeřábem pak odpoledne ještě sundávali strom ze stavby rodinného domu poblíž ulice Dolní Novosadská. Větve spadeného stromu poškodily také nové pokrytí střechy.

„Dům ještě není ani zkolaudovaný, ale alespoň stavba je naštěstí pojištěná,“ sdělil majitel novostavby, který si nepřál být jmenován.

Na celém území střední a severní Moravy vítr způsobil na třicet poruch na vysokém napětí, které připravili o elektrický proud celkem osm tisíc domácností. „Polovinu už se nám podařilo opravit, na dalších poruchách se stále pracuje. Doufejme, že to nejhorší už máme za sebou,“ informoval v sobotu mluvčí ČEZu Jaroslav Jurča.

Na Olomoucku se ještě v sobotu dopoledne bez proudu museli obejít v Drahaňovicích a také v části Litovle, poblíž Šumperku pak v Loučné nad Desnou ve Velkých Losinách, Úsovu a Lošticích. Poruch na elektrickém proudu se nevyhnulo ani Přerovsko a Jesenicko, kde vítr přerušil dodávku do obce Zlaté Hory.

Podle správce polesí Huzová Ivo Koláčka by škoda na lesním porostu neměla být tak velká jako při orkánu Kyril v lednu loňského roku.

„Předběžně lze říci, že škody mohou být několik desítek kubíků. Tak hrozné jako loni by to být nemělo,“ uvedl v sobotu odpoledne Koláček.

V sobotu vichřice také přerušila vlakové spojení mezi Prahou a Olomoucí, to ale dráhy stihly obnovit ještě týž den odpoledne. „Po zprovoznění mohly vlaky mít ještě zpoždění, neboť mezi Chocní a Ústí nad Orlicí se využívala jen jedna kolej. V neděli už spojení byla bez problémů,“ sdělil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.