Bezmála pět století stará stodola až do nedávna stála ve Skaličce v okrese Přerov. Na podzim 2020 ji odborníci rozebrali a převezli do Frenštátu pod Radhoštěm, kde prošla restaurátorskými, konzervátorskými a tesařskými zásahy. V průběhu loňského roku pak proběhl transfer jednotlivých částí do Příkaz na Olomoucku, kde byla stodola znovu postavena.

Právě areál hanáckého skanzenu je pro záchranu ojedinělé dřevěné památky tím nejvhodnějším místem. Ještě v první polovině 19. století tam totiž stávaly stodoly dřevěné, ale na rozdíl od mohutných hliněných stodol, které jsou stále součástí expozice, se bohužel nedochovaly.

Ilustrační foto
Olomoucké výstaviště zaplní westernový festival. Co bude k vidění?

Nejstarší dřevěné prvky unikátní stavby ze Skaličky byly dendrochnologicky datovány do roku 1555, díky tomu se jedná o jeden z nejstarších dřevěných objektů v České republice.

„V Hanáckém muzeu v přírodě má tato stavba nezastupitelné místo. Můžeme ukázat, jak vypadaly dřevěné stodoly na Hané před masivním rozvojem hliněné architektury,“ vysvětlil vedoucí muzea Petr Vodešil.

Další zajímavostí je podle něj také roubená konstrukce stodoly, která není sestavena z klasických tesaných trámů, ale z mohutných kuláčů o průměru kolem padesáti centimetrů rozštípnutých na poloviny.

„Jeden kmen tak byl po rozštípnutí použit ve dvou stěnách,“ upřesnil vedoucí muzea.

Bunkr ze 70. let v Přáslavicích - nový velín
Utajený obří bunkr v Přáslavicích otevírá veřejnosti. Nahlédněte

Prohlídky sadu i krojová poradna

Téměř pět století starou stodolu ze Skaličky si mohou zájemci z řad veřejnosti prohlédnout v sobotu od 10 hodin. Komentované prohlídky se uskuteční v 10, 11, 14 a 15 hodin.

Pořadatelé nabídnou také prohlídky zdejšího ovocného sadu s odborným výkladem, ty jsou na programu v 10.30, 11.30, 14.30 a 15.30 hodin.

Sad má za sebou revitalizaci a rostou v něm staré ovocné odrůdy, které v minulosti byly pro hanácké vesnice zcela běžné. „Návštěvníci tak u nás najdou například hrušeň Krvavku nebo třeba jabloň Pasecké vinné, jejíž plody jsou velmi chutné,“ poznamenal Petr Vodešil.

Oživlý Svatoján - program na Svatojánském mostě v Litovli 25. května 2022
VIDEO: Oživlý Svatoján. Historický most v Litovli zaplnili umělci a zábava

Po celý den budou ve skanzenu přítomny také odbornice na hanácké kroje Bronislava Millá a Jarmila Vítoslavská. Ve speciální krojové poradně ochotně zodpoví veškeré dotazy ke krojům a zároveň poradí, jak je správně vyprat, naškrobit i vyžehlit. Připravený je také kulturní program.

„Ve 13 hodin vystoupí dětská cimbálová muzika z Velké Bystřice. Vstup je po celý den volný,“ pozval kurátor sbírek Josef Urban.

Areál Hanáckého muzea v Příkazích sestává ze tří špaletových stodol z první poloviny 19. století a jedné repliky špaletové stodoly z roku 1987. Na ně navazuje zahrada s ovocnými stromy a kompletní hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí z roku 1876. Je dokladem hliněného lidového stavitelství na Hané.