Závod, který v posledních letech přešlapoval na místě, získává prestižní zakázky a aktuálně zaměstnává přes 370 lidí. Jen v letošním roce nabral více než 60 pracovníků.

„Excalibur Army patří mezi největší zaměstnavatele ve městě," konstatoval šternberský starosta Stanislav Orság.

„Když byl podnik ve státních rukou, sledovali jsme útlum výroby, viděli jsme, že neexistuje stabilní výrobní program. Dnes? Zaměstnává jednou tolik lidí a dává práci státnímu podniku v Novém Jičíně. Kromě toho, že mají vlastní zaměstnance, zadávají práci podnikatelům na Šternbersku a jinde v regionu, a tady se bavíme možná o čtyřnásobku počtu lidí, které sami zaměstnávají," hodnotil působení podniku v soukromých rukou starosta.

Podle mluvčího společnosti Excalibur Army Andreje Čírtka zaměstnává společnost ve šternberském závodě 370 lidí.

„Ve výrobě je 299 lidí a celkově ve Šternberku zaměstnáváme 370 pracovníků," informoval mluvčí.

„Jen v letošním roce Excalibur nabral ve Šternberku 60 až 70 lidí, vesměs dělnických profesí," připomněl s tím, že další lidi podnik stále přibírá, ale v tuto chvíli jde pouze o krátkodobé nábory agenturních pracovníků.

Další nábor bude záviset na obchodní zdatnosti zbrojovky a bezpečnostní situaci ve světě, která v současnosti vojenské výrobě přeje.

„Od té doby, co jsme podnik převzali, neustále stoupá počet zaměstnanců. A vzhledem k tomu, že je o vojenskou techniku velký zájem, výroba ve Šternberku jede naplno už nyní, v situaci, kdy dodáváme zgenerálkovaná vozidla východního původu," uvedl již dříve Čírtek.

Transportéry a tanky na boj s IS

Ve zbrojovce se v současnosti realizuje jedna z největších zakázek, na které bude pracovat ještě dva roky.

Jedná se o více než stovku bojových vozidel pěchoty BVP a tanků T-72, které procházejí kompletní generální opravou.

Technika míří do Iráku, kde poslouží v boji s Islámským státem. Tržby za zakázku jsou v řádu set milionů korun.

„Jedná se o projekt s vysokou přidanou hodnotou. Každý kus techniky se nejprve rozebere do šroubku, u všech systémů vozidla je provedena zkouška nebo je kontrolován jejich stav. Vadné díly jsou nahrazovány a následně jsou vozidla opětovně kompletována," popisoval práci na technice pocházející ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Jedno obrněné vozidlo se přitom montuje z osmnácti tisíc součástí.

„Tato technika je pro Irák životně důležitá. V zemi byla používána desítky let a iráčtí důstojníci, kteří dohlíží na kvalitu dodávky, jsou experti. Prověřují důkladně každé vozidlo, systém po systému," popisoval Andrej Čírtek.

Exkluzivní kontrakt na pandury

Zbrojovka sklízí i další úspěchy. V srpnu vláda posvětila nákup 20 nových pandurů za 1,3 miliardy korun. Zakázku podle ministerstva obrany dostane ještě do konce roku Excalibur Army.

Společnosti se totiž podařil husarský kousek – od nadnárodního koncernu General Dynamics European Land Systems (GDELS) získala exkluzivitu na opravu, výrobu a prodej obrněných transportérů pandur v České republice a vybraných trzích ve východní Evropě a Asii.

Pro šternberskou zbrojovku představuje tato dohoda klíčové partnerství s mezinárodním dopadem. Jednání trvala dva roky.

Výtky kontrolního úřadu

Společnost Excalibur Army se stala vlastníkem výrobního závodu Šternberk 1. března 2013. S kupní cenou 152 milionů korun se stala vítězem výběrového řízení, do kterého se přihlásili dva zájemci.

Za prodej nepotřebného nemovitého majetku státního Vojenského opravárenského podniku CZ schytalo ministerstvo obrany kritiku od Nejvyššího kontrolního úřadu. Vytýkal, že ministerstvo rozhodovalo „nekoncepčně a nekoordinovaně".

Kontrola se tehdy zaměřila na pět případů prodeje nepotřebného nemovitého majetku VOP CZ.

Podnik byl od roku 2011 rozdělen na organizační jednotky Šternberk, Šenov u Nového Jičína, Vyškov, Slavičín a Brno.

Ministerstvo obrany výtky odmítlo a k prodeji majetku ve Šternberku uvedlo, že jej rozhodně považuje za úspěch.