Když ve Šternberku dělali tempo za tempem v krytém bazénu, plavci v Olomouci jim mohli jen závidět, protože takové zařízení ještě ve městě nebylo.

Na tradici chce Šternberk navázat.

Zastupitelé jednají o tom, zda nevybudovat v lokalitě u nemocnice moderní zázemí pro plaváníchtivou veřejnost, aktivní sportovce i školáky a jejich povinnou vyučovací hodinu.

Nákup moderních tramvají pro olomouckou MHD je jedním z projektů financovaným z Integrovaných teritoriálních investicí (ITI). Ilustrační foto
Na Olomoucko míří 2 miliardy. Na lepší MHD i opravu na Sv. Kopečku

Nabídnout by mělo i wellness vyžití. Na stole už mají architektonickou studii.

„S dětmi jezdíme plavat do Uničova. Objednáváme autobusy, platíme drahou dopravu a na cestě trávíme dohromady hodinu,“ popisovala Božena Bobková ze Základní a Mateřské školy Babice.

„Kdyby se postavil bazén ve Šternberku, máme to veřejnou dopravou tři kilometry - pár minut. Už aby to bylo. To si přeji nejen jako pedagog, ale i obyvatelka Šternberka,“ reagovala Božena Bobková ze Základní a Mateřské školy Babice.

Zastupitelé města v tomto týdnu projednávali studii výstavby krytého plaveckého bazénu, jejímž autorem je architekt Jaroslav Ševčík.

Olomoucký Bufet Centrum v roce1986
Centrum, Stopka, Opera... Kde se v Olomouci jedlo "na stojáka"

"Lidé ve městě bazén chtějí"

Řeší návrh krytého bazénu, který obsahuje víceúčelový 25 metrový bazén se šesti dráhami, rekreační a dětskou částí a wellness s celoročním provozem.

Součástí je infrastruktura, prostor pro občerstvení, komunikace, parkoviště, chodníky a hrubé terénní a sadové úpravy.

Jestli samospráva dá záměru zelenou, bude zpracován projekt a následně si město vybere zhotovitele.

„Bavíme se o procesu, který potrvá dva, možná dva a půl roku. Z ohlasu veřejnosti ale vidíme, že lidé ve městě bazén chtějí, což je signál pro zastupitele, abychom o tom vážně uvažovali,“ reagoval starosta Stanislav Orság (ODS).

V Odrlicích působil guru Jára zhruba pět let.
Odháčkování na Hané. Nic bujarého, říkají sousedé guru Járy

Z vlastních zdrojů

Podle Orsága jde o reálnou investici, kterou by město zvládlo pokrýt z vlastních zdrojů.

„Bavíme se o částce 100 až 160 milionů korun, bez DPH, která se bude odvíjet od velikosti zaplavené části, počtu vířivek, saun, parkovacích míst. Násobně dražší je technologie pro slanou vodu v porovnání s tou pro sladkou,“ vyjmenovával, co všechno ovlivní konečnou cenu.

„Finance však nějaké máme a za dva roky jsme schopni další peníze našetřit tak, aby nedošlo k zastavení jiných investičních akcí,“ dodal starosta.

Autobus IDSOK v nové bílé úpravě
S autobusovým zmatkem má pomoci nový web. Čas odjezdu přijde na email

Provoz za 4 miliony ročně

Stavba krytého bazénu je navržena na pozemcích v majetku města v lokalitě u nemocnice a budoucího atletického stadionu, kde územní plán počítá s rekreací.

Provozní náklady by se podle Orsága měly pohybovat pod třemi maximálně čtyřmi miliony korun ročně.

„Chceme plavecký bazén, který bude mít zároveň i část pro zábavu a wellness. Místo leží těsně u kotelny nemocnice, kde bychom mohli uvažovat o úspoře, bavíme se o solárních panelech, tepelných čerpadlech, vrtech, abychom ušetřili na za vodu,“ vysvětloval starosta.

Souprava ČD RegioPanter
Nejrychlejší regionální železnice? Připravuje se na Olomoucku
Olomoucký aquapark
Olomoucký aquapark je města, za akcie dá 203 milionů. Hlasovalo se tajně