Přesto se lidé pořád snažili pomáhat, nabízeli ubytování nebo svezení. Co bude dál, nedokáže nikdo odhadnout. Obáváme se ale nárůstu extremistických nálad, říká stážistka v Evropské komisi.

Zkušenosti sbírá Aneta Haimannová v budově Evropské komise na Rue de la Loi.

Když přišla v úterý ráno do práce, dozvěděla se o útoku na bruselském letišti.

Hned bylo jasné, že cestování o Velikonocích, kdy jsou instituce EU zavřené, nebude jen tak.

„Většina spojovala útok se zatčením Salaha Abdeslama v pátek, ale nějak dlouze jsme o něm nediskutovali a neovlivnil každodenní práci," vzpomíná na první momenty děsivého dne.

Ucítili výbuch, zpočátku mu nevěnovali pozornost

Kolem desáté hodiny ucítili v kancelářích výbuch, budova se otřásla.

„Nebyl extrémně silný a nevěděli jsme, co se stalo. Zpočátku mu proto nikdo moc nevěnoval pozornost, poté se ale začaly šířit neformální zprávy, že došlo k výbuchu na stanici Maelbeek, která je přímo vedle," popisuje šok. Na stanici vystupuje denně.

Za chvíli už ji s kolegy bezpečnostní služba evakuovala vnitřním průchodem do vedlejšího domu, kam mezitím druhým vchodem pustila i zraněné.

V jedné z místností mohli sledovat zprávy a dozvěděli se bližší informace. Po půl hodině je ochranka pustila.

Telefonní spojení bylo přetížené, ne každý se dovolal svým blízkým.

„Všude byl chaos a lehká panika. Rue de la Loi byla naprosto uzavřená, stejně tak garáž naší budovy. Veřejná doprava nejezdila, takže lidé společně odcházeli do bytů těch, kteří bydleli nejblíž a na neuzavřených ulicích," přibližuje bývalá studentka Univerzity Palackého v Olomouci.

Provoz na všech okolních křižovatkách řídili policisté, bylo vidět mnoho sanitek.

Lidé nabízí ubytování, taxikáři odvoz zdarma

Reakce přišly podle Anety Haimannové podobné jako po útoku v Paříži, tedy hlavně smutek a solidarita, snaha pomoci.

„Několik nemocnic požádalo o dárcovství krve, na sociálních sítích lidé pod společnými hashtagy nabízeli ubytování nebo odvoz zdarma pro ty, kteří se nemohli dostat domů. Několik mých známých se těchto aktivit zúčastnilo. Taxikáři prý zdarma evakuovali lidi z letiště zpátky do centra," říká, co zaslechla.

Informace, že jde o teroristický čin islamistů, už přinesla první razantní výzvy.

„Mezi mým okruhem známých jsem naštěstí nepocítila žádné protimuslimské či protimigrační nálady, ale celkově panuje obava, že z útoku budou těžit extremistické strany," tuší houstnoucí atmosféru ve společnosti.

Co přinese následující den, nebylo v úterý večer jasné. Úřad však svým zaměstnancům doporučil pracovat raději z domova.