Zda se ke stávce připojí také České dráhy, nebylo na konci víkendu ještě jasné. Stejně tak jako stanovisko moravské přepravní společnosti Connex. Kvůli stávce ale přestanou na hodinu vyučovat některé školy na Olomoucku.

„Několik škol se zřejmě ke stávce připojí. Výuky se to ale nějak nedotkne. Je to jenom hodina takže ti žáci, kteří ve škole budou, tak tam zůstanou a pokud mají nějaké odpolední vyučování, tak se bude normálně vyučovat dál,“ uvedl Pavel Spurný, předseda oblastní rady Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství v Olomouci.

Kolik škol v úterý přestane na hodinu vyučovat, však odboráři neví.

„Co se počtů týče, tentokrát to vůbec neevidujeme a záleží na rozhodnutí každé školy. Rozeslali jsme informace do našich základních organizací, a pokud vím, tak i letáky do škol,“ doplnil.

Hodinová stávka je odborářským protestem za změny v reformě veřejných financí, konkrétně například proti pozdějšímu odchodu do penze. Zaměstnanci olomouckého dopravního podniku jej podpoří symbolickou formou.

„Svou podporu stávce dají najevo zřejmě letáčkem v kabině. Práce ale nebude přerušena na žádném pracovišti,“ řekl ředitel DPMO Vladimír Menšík. Občané města se tak nemusí obávat, že by v úterý byla doprava ve městě nějak oslabena.

Zda se ke stávce připojí také železnice, bude jasné až v pondělí. České dráhy se zavázaly, že pokud stávka ovlivní provoz na tratích, dostanou se informace o provozu k lidem včas.

„Otázka, zda stávka vůbec bude, je stále aktuální. Obě strany spolu dále jednají. Zároveň se také dokončují opatření, která by v případě stávky zabránila dalším zpožděním. Snažíme se, aby cestující tuto výjimečnou situaci pocítili co nejméně,“ informoval v neděli mluvčí drah Ondřej Kubala.

Definitivní rozhodnutí by, podle něj, mělo padnout nejpozději v pondělí ráno. V tu dobu by měly být také již dostupné podrobnosti o průběhu celé stávky.