Obec Střeň dlouho hledala vhodnou lokalitu, kterou by bylo možné zastavět rodinnými domy. Mladí stavebníci ve vsi vzdálené od Olomouce čtvrt hodiny tlačili. Podařilo se a zájemci se jen hrnou. V okolí krajského města značně převažuje poptávka nad nabídkou. Jak to vypadá třeba v Horce a jak vidí další vývoj cen makléři?

Desítky zájemců

K prodeji ve Střeni je nyní celkem šest pozemků o rozloze 516 až 558 metrů čtverečních. Cena? 2 420 korun za metr čtvereční.

„Chtěli jsme pozemky kompletně nachystat, což se pak promítá do ceny,“ vysvětlil starosta Střeně Jiří Nevima.

Pole za obecním úřadem obec sanovala a kompletně zasíťovala. Stavebníkům vybudovala vjezd ze zámkové dlažby i parkovací stání. V ceně je příprava na přípojku optické sítě. Budoucí stavebník však bude muset akceptovat, že výstavbu zrealizuje do sedmi let a podvolí se i regulaci dopadající na podobu rodinného domu.

Zájemci se přesto hrnou a ve Střeni si v prosinci budou moct nové sousedy vybírat.

„Nabídky případných uchazečů stále přijímáme. Neustále se ozývají realitní kanceláře, jsou jich desítky,“ popisoval Nevima odezvu na prodej zveřejněný na obecním webu.

Olomouc - developerská výstavba v ulici Střední Novosadská. Srpen 2020
86 metrů v paneláku za 4 miliony! Ceny bytů v Olomouci nesrazil ani covid

Horka: zabráno, na dalších 10 let

V okolí krajského města stavební místa téměř nejsou. Například v Horce nad Moravou, která patří mezi vyhledávané lokality, nebudou zřejmě několik let.

V Olomoucké ulici za posledních pět let zasíťovali a prodali 57 pozemků o rozloze 600 až 600 metrů čtverečních. Cena? V roce 2016 kolem 2000 korun a letos, kdy jeden stavebník pustil parcelu v části realizované developerem, za více než 3,5 tisíce korun jeden metr čtvereční.

„Nový územní plán z roku 2019 sice zahrnuje tři stavební rezervy, ale ani jedna není obecní a do deseti let se nic realizovat nebude. Buď je problém v příjezdové komunikaci nebo počtu vlastníků,“ nastínil možnosti individuální výstavby v Horce nad Moravou starosta obce Luděk Tichý.

Nový parkovací režim u obchodního domu Senimo v Olomouci.
Novinka u Senima: parkování jen s kotoučem!

Neředín za 5000 Kč za metr

V nabídce realitních kanceláří jsou aktuálně desítky pozemků v obcích do 20 kilometrů od Olomouce, kde by bylo možné stavět hned nebo do budoucna. Ceny se pohybují od 1600 do 3000 korun za metr čtvereční.

V samotném krajském městě, pokud se pozemek objeví, jde cena přes 4,5 tisíce korun. Momentálně je v nabídce pozemek v Neředíně s cenou 5000 korun za metr čtvereční.

V Lutíně chystali několik let pozemky pro výstavbu rodinných domů.
Pozemky pro domy u Olomouce chystali roky, prodej skončil fiaskem

Pěkný pozemek je hned pryč

„Poptávka výrazně převyšuje nabídku a ceny dolů nepůjdou. Pokud se v okolí Olomouce objeví pěkný pozemek, kde lze stavět hned, rychle se prodá,“ reagoval Petr Vičar z Hanácké realitní kanceláře.

„Kdo chce stavět, je již nucen se poohlížet v obcích dále od Olomouce, proto Střeň za více než 2000 korun metr čtvereční dnes není nic nereálného. Pěkná parcela, kompletně nachystaná - do budoucna levnější nebude,“ dodal.

Podle nového indexu vývoje cen nemovitostí v České republice, s nímž v pondělí přišla Hypoteční banka tempo zdražování rezidenčních nemovitostí po zvolnění opět zrychlilo. Pokles cen do konce roku podle expertů nepřijde. Ve třetím kvartálu zdražovaly vůbec nejrychleji právě pozemky.

Silnice 435 mezi Olomoucí a Tovačovem. Ilustrační foto
Kamiony už nesmí projíždět obcemi na jihu Olomoucka. Značky ale chybí