Architekt Jan Šépka se svými kolegy původní studii, která v Olomouci vzbudila nadšení i odpor, aktualizovali a potřebné peníze by snad mohl v polovině letošního roku stát schválit.

V upravené podobě architektonický tým rozšířil depozitáře a oproti původnímu záměru kontroverzní betonovou stavbu posunul až na hranu ulice do Denisovy ulice.

"Po diskuzi s památkáři, kdy se celý projekt schvaloval na Vědecké radě NPÚ v Praze, jsme se rozhodli přidat na fasádu domu niku, která by představovala možnost proměny. Po roce by se tam mohla střídat umělecká díla. Původně ale v návrhu nebyla a díky tomu to znamenalo i přemístění okna do jiné lodě. Chtěli jsme fasádu směrem do ulice více oživit," přiblížil Jan Šépka.

„Zatím všechny indície napovídají tomu, že se to povede a projekt ožije. Jsem optimista a věřím, že to tentokrát dopadne dobře. Pro Olomouc je to určitě příležitost,“ uvedl v rozhovoru pro Deník autor razantní proměny proluky vedle Muzea umění.

ROZHOVOR s architektem JANEM ŠÉPKOU o SEFO i Olomouci najdetev SOBOTNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ Olomouckého deníku 21. dubna

Tvarůžkový festival v Olomouci
Tvarůžkový festival zaplní centrum Olomouce. Kam ještě o víkendu?
Vizualizace návrhu náměstí Republiky ve variantě se třemi stromy v ploše. Stromy s lehkou, nepříliš hustou korunou vytvářejí pobytové centrum náměstí
Nové náměstí Republiky: tady jsou návrhy, všechny počítají s pěší zónou

Půl miliardy od státu na spadnutí

„Nyní čekáme na to, až půjde do vlády balík velkých investičních akcí ministerstva kultury, jehož součástí je i projekt SEFO. Mohlo by to být do konce tohoto roku,“ uvedl mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal.

Celkem jde o dotaci ve výši celkem 543 milionů korun, která by pokryla novostavbu i rekonstrukci stávajícího muzea. Pokud ji vláda odsouhlasí, se stavbou by se mohlo začít už v roce 2021.

„V optimálním případě by stavba mohla být hotová v roce 2024,“ reagoval mluvčí a doplnil, že Muzeum umění akutně potřebuje zejména depozitáře.

„Nyní vlastníme zhruba sto tisíc sbírkových předmětů a obtížně hledáme prostory, kde bychom je řádně uchovávali. Kromě toho potřebujeme zázemí nejen pro vlastní činnost, ale i pro odbornou i laickou veřejnost. Například knihovna a badatelna jsou nyní v naprosto nevyhovujícím stavu. Součástí SEFO budou samozřejmě i nové výstavní prostory pro moderní středoevropské umění,“ doplnil Tomáš Kasal.

Robert Runták na debatním Setkání s olomouckým hejtmanem pořádaném Deníkem
Podnikatel Runták: Přeji si SEFO, je to přesně projekt pro dnešní dobu
Bývalé olomoucké kino Central
Kino Central chystá velkou proměnu. "Své" divadlo tam má mít i Krobot