Po ranním oznámení o uložení bomby začaly spoje nabírat i několikahodinová zpoždění, případně vůbec nevyjely. Společnosti už hlásí první odhady škod.

„Zatím je nemáme kompletně vyčíslené, protože cestující stále mohou uplatňovat své nároky na kompenzace během následujících dní a týdnů. Odhadujeme ale, že škoda se bude pohybovat řádově kolem několika set tisíc korun a může se vyšplhat až na půl milionu," uvedla mluvčí LEO Expressu Petra Valentová.

Firma nabízí náhradu zákazníkům, kteří museli čekat déle než hodinu. Lidé z přímo dotčených nebo odřeknutých spojů mají nárok na 150% kompenzaci ceny jízdenky.

Omezení se podle Petry Valentové dotklo kolem dvou tisíc cestujících LEO Expressu.

Buď seděli v policií kontrolovaných vlacích a nebo těch, které zpoždění nabraly kvůli mimořádné události během dne.

„Vzniklou škodu budeme na pachateli vymáhat," dodala mluvčí.

Posunutí koncertu

Společnost RegioJet hradila cestujícím až polovinu jízdného, což představuje několik set tisíc korun.

„Další náklady jsme museli vynaložit například na zajištění náhradní autobusové dopravy. Výdaje byly spojené s tím, že některé soupravy se otáčely v jiných stanicích, aby se zpoždění zbytečně neprodlužovalo a cestující dovážely do cílových destinací autobusy náhradní autobusové dopravy, například z Ostravy do Havířova a zpět," vysvětlil mluvčí dopravce Aleš Ondrůj. RegioJet počítá škody také u mezd vyplácených personálu za přesčasy.

Újmu cítí RegioJet i v poškození důvěryhodnosti spojení.

Lidé nestihli jednání nebo například začátek koncertu kapely Hillsong Worship v Popradu.

„Událost naprosto zbytečně zkomplikovala cestujícím jejich plány. Přestože jsme se snažili dělat maximum, koordinovat celou věc s policií a řešit i takové záležitosti, jako je posunutí koncertu, na kterou jela velká skupina cestujících," dodal Aleš Ondrůj.

I RegioJet bude škodu po autorovi výhrůžky vymáhat.

„Určitě máme zájem na exemplárním potrestání viníka této trestné činnosti, která nezodpovědně a bezdůvodně zaměstnává policejní složky, naše zaměstnance a vede ke zbytečnému poškození tisíců lidí," poznamenal mluvčí.

Až pět let vězení

Pachateli hrozí obvinění z trestného činu šíření poplašné zprávy. Trestní sazba jsou tři roky.

„V případě kvalifikované skutkové podstaty jako například způsobení značné škody, což je dle výkladu zákona škoda dosahující částky nejméně půl milionu korun, až pět let odnětí svobody," sdělila mluvčí Policejního prezidia České republiky Markéta Janovská.

Pokud by se škoda vyšplhala na nejméně pět milionů korun, může být trestní sazba až osm let, doplnila.

Policie v pondělí evakuovala přes tisíc cestujících, vlaky kontrolovali pyrotechnici. Celkem prohledali čtrnáct spojů.

Ve vlaku odstaveném v Olomouci našli podezřelý předmět, že jde o výbušninu se ale nepotvrdilo.