Zatímco ztělesnění slovutného Mikuláše je nesporné – role se ujímá místostarosta Jan Pastorek – to, kdo bude hodným a kdo naopak zlým v jeho „družině“, je pro obyvatele vesnice vždy trochu překvapení.

Mikulášskou pochůzku po Bystročicích organizují lidé kolem současné starostky Marty Turečkové od druhé poloviny devadesátých let.

„Je to zhruba 20 let. Ale byly i přestávky, kdy se o dodržení tradice postarali mladí,“ vzpomínala Turečková.

V posledních letech je však nadílka výhradně v rukou lidí ze samosprávy obce, jejího vedení.

„Chceme, aby děti zažívaly tuto tradici, překvapení, dobro, zlo. Taky se přiznám, že nás to hodně baví,“ usmívala se Turečková.

I když obec vede už pěknou řádku let, šéfem legendární trojice v posledních letech nebyla.

„Vždy jsem chtěla být čertem, ale musím se střídat s kolegyní ze zastupitelstva, kterou tato postava také láká asi nejvíce,“ popisoval loňský i letošní anděl – starostka Turečková.

„Zase mi čert nevyšel,“ smála se první žena v obci, která si ve čtvrtek odpoledne opět nasadí křídla.

Bourání bývalého areálu Mila kvůli přípravě stavby obchodního centra Kaufland u Okružní ulice v Olomouci. Pohled ze střechy haly. 4. prosince 2019
Nový Kaufland už si v Olomouci chystá plac. Takto mizí bývalé haly Mila

Jak to v Bystročicích chodí?

Mikuláš s pomocníky obejde v Bystročicích na tři desítky domácností. Samotné obchůzce předchází nejen vyčištění a případná úprava kostýmů. I hodnocení dětí má svá pravidla a spravedlnost vyžaduje určitý čas na potřebné podklady.

„Rodiče dětí do 10 let dostanou dopis a v něm na 5. prosince nabídneme návštěvu. Děti dostanou čertovský kalendář a samy v něm vyhodnocují, jestli byly ten který den hodné, nebo ne,“ popisovala pravidla nadílky starostka-anděl.

Vyplněný kalendář se sluníčky či mračouny dostane během nadílky do rukou Mikuláš. Rodiče mohou, kromě očekávané sladké odměny, podstrčit Mikuláši seznam „hříchů“ nejmenších. Na své si během "soudu" přijde i populární čert.

„Děti nestrašíme. Cílem je, aby znaly krásnou tradici a zamyslely se, jestli by se případně nemohly v něčem polepšit,“ dodala Marta Turečková, která věří, že mezi mladými se i díky tomu najdou noví nositelé bystročické tradice připadající na 5. prosince.

Mikulášská nadílka na Horním náměstí v Olomouci
Do Olomouce dorazí Mikuláš s ohňostrojem, zazpívá Heidi