Nenarazili na nikoho, kdo by riskoval postih, ale případně i zdraví lidí. Další síly hygienici napřeli na odhalování alkoholu nejasného původu. Prošli další restaurace a bistra. Našli jedinou láhev pochybné whisky.

„Dnes máme za sebou 38 kontrol, z toho 15 jsme zaměřili na stánky a dodržování vyhlášeného opatření. Ani v jednom případě jsme nezjistili, že by stánkaři zákaz porušovali," informovala vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Olomouci Jitka Švecová.

Prověřovali klasické tržnicové stánky, ale i prodejní okénka v kamenných domech, kde se běžně nalévá.

„Zákaz bude ještě zpřesněn, ale na tato okénka se rozhodně vztahuje," poznamenala. Jen v Olomouci jich je několik.

Také policejní hlídky kontrolují stánkaře už od středečního večera.

„Od čtvrtečního rána jsme hlídky posílili také o neuniformované policisty kriminální služby. V terénu máme několik stovek policistů," uvedla olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Policisté na Olomoucku do čtvrtečního večera žádné porušení zákazu nezjistily.

„Obchodníci jsou o zákazu  informováni, na stáncích mají vylepené upozornění pro zákazníky a nařízení respektují. Hlídky budou kontroly provádět opakovaně až do odvolání mimořádného opatření," poznamenala Štrbáková.

Někteří nevěřili, že panáka nedostanou

Většina obchodníků a stánkařů o mimořádném zákazu prodeje rozlévaného alkoholu dobře ví a zákazníkům už ho nenabízí. 

„Dokud zákaz nezruší, tak u nás nikomu alkohol nenalijeme. Mimořádné nařízení dodržuji, nechci mít kvůli tomu nějaké problémy," tvrdil prodávající ze stánku na olomoucké tržnici.

Zároveň ale přiznal, že je to poprvé, kdy musí zájemce o panáka alkoholu odmítat a ti od něj odcházejí posmutnělí a s nepořízenou.

„Chodí sem zákazníci, co si rádi dají štamprli hned po ránu a dnes jsem jim nalít nemohl. Většinou jsou to lidé, co nemají peníze na to, aby si zašli do hospody nebo si koupili celou láhev v obchodě. Už jsem musel odmítnout i několik bezdomovců. O zákazu vůbec nevěděli, protože nemají rádio ani televizi a nekupují si noviny. Nechtěli mi věřit, že jim tvrdý alkohol tentokrát nalít nesmím," dodal prodejce.

Celníci odhalili 80 litrů podezřelých lihovin

V kontrolách lihovin v obchodech a restauracích pokračují také pracovníci Celního ředitelství Olomouc. V Olomouckém a Zlínském kraji během středy kontrolovali zdanění a značení lihovin ve 40 provozovnách v Olomouckém a Zlínském kraji.

„Zajistili jsme přes 80 litrů lihovin. Část z nich nebyla správně označená, zbytek nebyl řádně zdaněný. Odebrali jsme vzorky, zaslali je do laboratoře a čekáme na výsledky. Zatím neznáme ani výsledky rozborů vzorků odebraných počátkem tohoto týdne," sdělila mluvčí olomouckého celního ředitelství Marie Bortlová s tím, že v noci na čtvrtek celníci zahájili informační kampaň pro podnikatele prodávající alkoholické nápoje.

„Informovali jsme je o mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví, v obou krajích už navštívili přes 150 provozoven," dodala Bortlová.

Situace se nezklidňuje

Také hygienici třetí den procházeli hospody, bistra a další místa, kam si lidé chodí posedět a popít alkohol, a hledali nelegální lihoviny.

„Nenašli jsme žádné větší množství alkoholu neznámého původu. Pouze jediný případ byl na Prostějovsku, kde šlo o jednu láhev whisky," shrnula čtvrteční kontrolní tažení.

Hygienici nepoleví v prověrkách zásob pití v restauracích ani v dalších dnech.

„Objevují se další otravy, situace se zatím nezklidňuje. I když jsou naši lidé unaveni, děláme maximum, abychom dostali pochybný alkohol z provozoven veřejného stravování, kde je naše kompetence," uzavřela Jitka Švecová.

Ve středu narazili hygienici na barely destilátu neznámého původu v olomoucké pivnici.