V Olomouckém kraji, kde již proběhly okresní nominační konference, má jednomyslnou podporu ve třech z pěti stranických organizací. Kraj bude hlasovat 4. února.

Staněk uvedl, že není členem žádného proudu uvnitř sociální demokracie a straníkům může i díky tomu nabídnout určitý nadhled a potenciál k tomu tyto názorové proudy spojit, aby ČSSD byla silnou, jednotnou a pro voliče srozumitelnou stranou.

"Rád bych, aby proudy, které v sociální demokracii jsou, se podobně jako prameniště řeky nakonec spojily do jednoho silného řečiště a sociální demokracie navenek působila jednotně a silně," řekl Deníku.

"Musíme mluvit jednoduše, stručně a zejména důvěryhodně. Kolegové v okresních organizacích jsou přesvědčeni, že toto mohu nabídnout a proto mi důvěru dali," dodal Staněk.

Poznáte muže podezřelé z krádeže elektroniky v olomoucké Galerii Moritz?
Kradli v Galerii Moritz elektroniku. Poznáte je?
Pevnost poznání v Olomouci - planetárium
Pevnost poznání zavřela oprava. Chystá vylepšení a nová lákadla

Mohu být vnímán jako nová tvář

Staněk se nepovažuje za úplně novou tvář, od roku 2015 je členem předsednictva, ale poukázal na to, že není spojen s minulými dobami.

"Mohu být vnímán jako nová tvář, ale určitě nejsem nováčkem, člověkem, který není obeznámen s fungováním struktur ČSSD," poznamenal.

Autobus IDSOK v novém barevném provedení a s novým číslem linky
Vyřeší zmatky s autobusy? Jednáme s dopravci, ujišťuje kraj

Silný kandidát se silnou podporou

Staněk získal silnou podporu v okresních organizacích v Olomouci, Prostějově a Šumperku. Sociální demokraté na Jesenicku by v čele strany raději viděli současného místopředsedu ČSSD a Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. Přerovsko se k nominaci na předsedu nevyslovilo.

Podle předsedy olomouckého okresního výkonného výboru ČSSD Jaromíra Malého je Staněk silný kandidát.

"Docenta Staňka jsme jasně podpořili a za okres je navržen na předsedu i na místopředsedu. Jde o výrazného kandidáta, který může nastavit nový směr a spojovat," uvedl starosta Hlušovic Malý.

O nominaci za kraj rozhodne krajská ČSSD 4.února. Předsedu ČSSD si zvolí delegáti na mimořádném sjezdu 18. února v Hradci Králové. Kromě Jana Hamáčka zveřejnil kandidaturu také Miroslav Krejčík, bývalý šéf vojenského zpravodajství.

Ilustrační foto
Kam na ples? Velký přehled bálů na Olomoucku
Veřejné projednávání záměru těžby vápence v prostoru Hvozdečko.
Boj o lom u Bouzova nekončí, těžaři se vápence nevzdávají