Prázdniny nepřežily dvě děti –ZDE

Tragédie se odehrála v Samotiškách. Do bazénu u rodinného domu zde v nestřeženém okamžiku spadl čtyřletý chlapec a utopil se. Hlídat jej měla jeho teta, která ho na chvíli nechala samotného.

V Dřevohosticích na Přerovsku zase zavalil osmiletou dívku betonový sloup. Ten držel branku, na níž si hrály tři děti. Dívku nezachránil ani letecký převoz do olomoucké nemocnice. Zemřela na operačním sále.

Řidičů bylo jako psů, pacientů málo

Autoškoly měly plno –ZDE. Především studenti zaplnili prázdninové kurzy tak silně, že někteří učitelé autoškol nemohli letos ani na dovolenou. Zato v ozdravovnách bylo mrtvo. Nedostatek mladých pacientů některé z nich zavřel. Ta vojtěchovská na Olomoucku ale úbytek přežila. S úbytkem hostů bojovaly čert ví proč v srpnu i lázně. Naopak plno bylo o prázdninách ve všech psích hotelích.

Starostům se ulevilo, Romům přitížilo

Úlevy zámeckých pánů a nový majitel chudobínského zámku zpřístupnili po letech zámecký - vlastně hotelový park - ZDE. Nového majitele by mohl mít i zámek v Čechách pod Kosířem. Od státu si jej nakonec vezme za korunu hejtmanství a udělá z něj muzeum. Obci, která stála o jeho záchranu, se tímto rozhodnutím značně ulevilo.

Ulevilo se i Bělotínu, ale i všem motoristům na trase Ostrava-Olomouc –ZDE. Od srpna jezdí po novém obchvatu vysoko nad tratí a údolím. Neulevilo se ale Romům vysídleným Jiřím Čunkem na Jesenicko. Vsetín jim odepřel možnost získat byt z pořadníku. Nemají tam totiž trvalé bydliště.

Ještě hůře dopadli dva Romové na olomoucké diskotéce v letním kině. Skinheadi je napadli a zkopali. Byly z toho polámané nosy a otřes mozku. Když je mlátili, nadávali jim do černých sviní –ZDE.

Bazény i elektrárna na suchu

Vypuštěný byl v srpnu olomoucký krytý bazén, spravovali mu trysky –ZDE. Předčasně vypustili i koupaliště v Náměšti na Hané. Pro nezájem.

Naopak ve Šternberku uzavřela bazén smrt plavčíka. Soudilo se, že zde utonul po zásahu elektrickým proudem, což se nepotvrdilo. Zkoumání technického stavu koupaliště ale také ukončilo i zde sezonu mnohem dříve - ZDE.

Na suchu byly kvůli rekonstrukci i Dlouhé Stráně. Přečerpávací elektrárna se až na konci srpna začala plnit vodou.

Netradiční umění: naháči, kejklíři a op-art

Jan Saudek vyfotil na křelovském fortu najednou 218 nahých lidí – ZDE. Ve výskoku. Tuto pózu pro první český hromadný akt si vybral proto, že ji ještě nikdo nezachytil. Jak to dopadlo, uvidíme tento měsíc v olomoucké Podkově.


 

 

 

 

Netradiční bylo i to, že se Olomouc proměnila v Ječmínkovo království. Město obsadili pouliční loutkoherci a kejklíři. První ročník přehlídky byl nadmíru úspěšný a za rok se Ječmínci prý vrátí –ZDE.

Jiný typ umění oživil i olomoucké ulice. Dopravní podnik polepil tři autobusy Vaserelyho op-artem. Slouží jako pozvánka do Muzea umění na výstavu světoznámého umělce maďarského původu.

Spor o kočky a potkana

Potulné kočky šířící v Olomouci toxokarózu nařídila hygienická stanice utratit. Nemoc přenesená na člověka může způsobit i oslepnutí. Cedule v ulicích upozorňovaly, aby lidé toulavé kočky ve městě nekrmili, a bylo nařízeno jejich utracení. Ochránci zvířat a kočičích práv proti tomu ale protestovali. Nemoc je podle nich lehce léčitelná.

Ve stejné době zachraňovali olomoučtí hasiči potkana. Z toalety kavárny v Denisově ulici jej převezli do parku - ZDE. Prý mají zvířata chránit, usmrcení nebezpečného hlodavce jim směrnice nenařizují.

Poprvé se zabydleli, poprvé si zahráli

Velká Bystřice dostavěla první městské byty. Potěšila tím 34 rodin. Zájem byl ale více než dvojnásobný. Snad příště - ZDE.

Poprvé do své pravlasti dorazila do Olomouce pětičlenná česká rodina z Kazachstánu - ZDE. Po sto letech. Česky už potomci vystěhovalých Čechů moc neuměli. Nové bydlení si ale pochvalovali.

Poprvé si mohli lidé ve Šternberku zahrát beach-volejbal místo tenisu. Násypem písku na bývalé dvorce zde vzniklo plážové hřiště uprostřed města.

Začala fotbalová liga a Sigma vedená poprvé novým trenérem odstartovala domácím vítězstvím nad Mladou Boleslaví - ZDE.

Jako detektivka

Několik stovek let starou lidskou kostru vykopali dělníci u Třebčína na Olomoucku při hloubení kanalizace. Antropologové nakonec pečlivým zkoumáním zjistili, že jde o ženu, která zemřela v období Velké Moravy na přelomu 8. a 9. století. Nevyloučili ani násilnou smrt - ZDE.

Jako detektivka působilo i srpnové zkoumání, zda byly tři krajské nemocnice ve Šternberku, Přerově a Prostějově pronajaty Agelu na dvacet let správně. Po zpochybnění u krajského soudu, který nepovažoval nemocnice za podnik ve smyslu obchodního zákoníku, se hejtmanství odvolalo k vrchnímu soudu. Nakonec se tím musel zabývat i antimonopolní úřad. Výsledek: vše je v pořádku.

Dobrá zpráva na závěr

Hanáci dostanou na zimu o 40 metrů větší kopec. Majitel nížinné sjezdovky v Hlubočkách u Olomouce se rozhodl pro její úpravy. Nejen, že bude o čtyřicet metrů vyšší, ale i o 150 metrů delší. To bude fičák! - ZDE.