Čtyřiašedesátiletého řidiče linkového autobusu policie obvinila z obecného ohrožení a v případě, že mu soud skutečně prokáže vinu, hrozí mu zákaz činnosti i vězení.

„Pokud jde o postup naší společnosti, pak po viníkovi žádáme náhradu škody způsobenou nehodou,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský obecně k případům, kdy motorista zaviní havárii na přejezdu a poškodí vlak.

Společnost však žádá nejen uhrazení škody způsobené na vlakové soupravě, ale také zaplacení zvýšených nákladů spojených se zajištěním náhradní autobusové dopravy či ušlé tržby.

Podle Petra Šťáhlavského mohou viníci hradit škody, které dosahují i milionů korun – v případě přerušení dopravy na významné hlavní železniční trati a poškození moderních vlakových souprav – ze své pojistky. To může být i případ profesionálního řidiče linkového autobusu, který je pro takové případy pojištěný.

Podle mluvčího České pojišťovny se v takových situacích vyřeší škoda zapříčiněná motoristou z povinného ručení.

„Při těchto nehodách může dosáhnout i několika milionů korun. V případech, kdy dojde k poškození zdraví či úmrtí, jsou však plnění ještě mnohem vyšší,“ sdělil mluvčí Vladimír Bálek.

Jestli pojišťovna škodu zaplatí, nebo ne, však záleží na tom, zda viník nehody před jízdou nepil alkohol či nebyl omámený drogou. Pokud by totiž řídil opilý, dolehnou následky na jeho vlastní kapsu.

„Takto je to ve smlouvách. Řidiči si neuvědomují, že když si dají jedno dvě piva, tak tím riskují nejen pokutu a ztrátu bodu, ale při způsobení nehody s vysokou škodou i vážné finanční následky,“ upozornil Bálek.

Řidič linkového autobusu podle policie před jízdou alkohol nepil.

Nehoda se stala 12. června, kdy na přejezdu v Litovelské ulici vjel zkušený šofér na přejezd, přestože podle Drážní inspekce bylo zabezpečovací zařízení v provozu.

Zadní část autobusu zachytila lokomotiva osobního vlaku, který v tu chvíli přijížděl. Hrozivě vyhlížející nehoda se obešla bez zranění, v autobuse tehdy nikdo nejel. České dráhy tehdy vyčíslily poškození na lokomotivě na 200 tisíc korun. Konečnou škodu neměl ve čtvrtek Šťáhlavský k dispozici.

Více (foto, video): V Litovelské se srazil vlak s autobusem, řidič jel asi na červenou