Krajský soud v Ostravě tento týden zamítl odvolání Ivo Benedy proti rozsudku Okresního soudu v Olomouci, který už v říjnu loňského roku dal olomoucké univerzitě za pravdu.

Důvodem vleklého sporu se stalo rozhodnutí rektora Dvořáka, jenž Benedu v roce 2007 odmítl jmenovat děkanem Právnické fakulty, a to zejména kvůli jeho nedostatečné odborné kvalifikaci, vědecké, pedagogické a manažerské zkušenosti a reputaci kandidáta ve vědecké a právnické obci.

Rektor také pochyboval o korektnosti volby kandidáta, v níž Ivo Beneda jako člen Akademického senátu fakulty sám hlasoval.

Následně byla na návrh Akademického senátu jmenována do funkce děkanky Právnické fakulty Milana Hrušková.

„Krajský soud uznal, že rektor měl právo Ivo Benedu nejmenovat, své důvody věcně a racionálně odůvodnil. Nešlo tedy ani o diskriminaci, ani nerovný přístup ke kandidátovi," uvedl proděkan Právnické fakulty Filip Dienstbier, který v řízení zastupoval Univerzitu Palackého.

Proti rozhodnutí Krajského soudu není odvolání, jde o rozhodnutí konečné.

Rozhodnutí rektora Dvořáka, kterým v roce 2007 odmítl Benedu jmenovat děkanem Právnické fakulty, již mezitím v různých řízeních, vyvolaných odmítnutým kandidátem, přezkoumávalo také ministerstvo školství a správní soudy, včetně Nejvyššího správního soudu.

„Žádný z těchto orgánů neshledal v postupu a rozhodnutí rektora žádné vady. Zejména bylo opakovaně uznáno, že rektor není povinen automaticky vyhovět každému návrhu akademického senátu fakulty na jmenování děkana fakulty, pokud má důvodně za to, že navržený kandidát nemá předpoklady pro řádný výkon této funkce," dodal Dienstbier.

Ve věci by měl ještě jednou rozhodovat Nejvyšší správní soud, na který se Ivo Beneda obrátil s kasační stížností proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, v němž jako správní soud odmítl jako opožděnou další z žalob Benedy.