„Když vidím ty matky s dětmi, jak utíkají před bombardováním. Jsem z toho moc špatná. Sama jsem babička a budu prababička. Pořídila jsem hlavně deky. Je taková zima a oni tam někde čekají dlouhé hodiny,“ svěřila se Iva Havlíková, seniorka, která má v Drahanovicích-Střížově chatu a ke kulturnímu domu v Ludéřově dorazila ve čtvrtek dopoledne jako první.

Lidé nosili hlavně teplé přikrývky a spací pytle. „Je úžasné, jak chtějí pomoci. Budeme se tady střídat s hasiči a pomáhat příchozím s věcmi,“ reagovali na solidaritu obyvatel pracovníci úklidu obce.

Dvoudenní sbírku humanitární pomoci v Ludéřově pořádají dobrovolní hasiči ve spolupráci s obcí Drahanovice.

„Shromážděné věci zavezeme do Olomouce-Chválkovic do hasičské zbrojnice, ať netříštíme síly a prostředky. Připojili jsme se k olomoucké iniciativě,“ vysvětli místostarosta Drahanovic Pavel Navrátil.

Na Tererově náměstí v Olomouci připravilo město evakuační centrum pro uprchlíky z Ukrajiny.
Palandy na Tererce. Olomoucké středisko pro uprchlíky je připravené

Sbírku organizují i v Bystročicích

Sbírku na pomoci ukrajinským uprchlíkům na slovensko - ukrajinské hranici pořádají v pátek od 8 do 16 hodin a v sobotu od 9 do 13 hodin v zasedací místnosti obecního úřadu Bystročice ve spolupráci s MAS Prostějov venkov. Lidé mohou přinášet jednorázové dětské pleny a vlhčené ubrousky.

„Podařilo se zahájit spolupráci s vesnicí Sobrance, která leží necelých 15 kilometrů od hranice. Obcí prochází tisíce lidí a humanitární situace na obou stranách hranice není dobrá. Díky kontaktům v Užhorodě jsou schopni dostat humanitární materiál i na druhou stranu k potřebných uprchlíkům – převážně ženám a dětem,“ obracela se na obyvatele starostka Bystročic Marta Turečková.

Uprchlíci z Ukrajiny v Asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) v Olomouci. 2. března 2022
Ukrajinští uprchlíci v Olomouci: únava, odhodlání a vděčnost

Na Ukrajinu z obcí míří i finanční příspěvky

Solidarita je znát i v dalších obcích na Olomoucku, kde jsou na obecních úřadech k dispozici pokladničky. Samosprávy na venkově již začaly schvalovat finanční příspěvky. Zastupitelstvo Hluboček ve středu schválilo dar ve výši 200 tisíc na humanitární pomoc pro Ukrajinu z rozpočtu obce.

„Na zastupitelstvu, které máme v příštím týdnu, navrhneme ke schválení příspěvek ve výši 100 tisíc korun na pomoc Ukrajině,“ sdělil místostarosta Drahanovic.

Z Moravského Berouna již první humanitární pomoc dorazila do polského partnerského města Bieruń, se kterým Berounští spolupracují na podpoře ukrajinského města Ostroh.

„S hasiči jsem zavezl materiál, který teď potřebují nejvíce. Sbírka v naší škole pokračuje i nadále,“ sdělil místostarosta Moravského Berouna Rostislav Hrdlička.

Základní škola Moravský Beroun.
Berouňáci podali pomocnou ruku Ostruhu. Běží sbírka, chystá se ubytování