Pachatel sv. Kryštofovi v noci v sobotu 30. října odřezal kusy noh a poškodil i část, která držela sochu v betonovém základu. Narušil tak její statiku a dílo muselo být odstraněno. Ředitelství silnic a dálnic nechá sochu obnovit a vrátí ji na původní místo. 

Krádež zloději nestihli dokončit, při akci je přistihl myslivec, který zavolal policii. Odřezané pláty policisté našli nedaleko, chyběl pouze palce pravé nohy.

"Nezvyklé činnosti připomínající řezání kovu si všiml myslivec, po jeho ohlášení situace se o zákrok postarala Policie ČR. Neznámí pachatelé odřezali jednu nohu Kryštofa úplně a řez druhé končetiny už nestihli dokončit, značně nestabilní dílo nadživotní velikosti tak muselo být odstraněno," popsal Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Škodu zatím policisté vyčíslili na čtvrt milionu korun.

"Nenechavec odstranil plát bronzu z části levého lýtka a další kus z pravé nohy sochy. Poté odřezal i palec pravé nohy a nařízl další dva prsty. Mimo to se mu povedlo poškodit stojnou traverzu upevňující sochu v betonovém základu, a ta se celá posunula o několik centimetrů směrem k dálnici," přiblížila policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Autorem olomouckého sv. Kryštofa je sochař Mario Kotrba, u dálnice D35 obepínající z jižní strany Olomouc byla odhalena v říjnu 2005. Patron všech poutníků a cestovatelů měl ochraňovat řidiče na olomouckém obchvatu. Místo lákalo i k procházkám, nejlepší přístup je z Nemilan polní cestou podél železniční trati.

„Autor sv. Kryštofa beskydský rodák Mario Kotrba podlehl infarktu ve věku jednapadesát let. Nejen s úctou k jednomu z významných českých sochařů bude snahou ŘSD artefakt obnovit v plné kráse na původním místě,“ ujistil Miroslav Mazal.

Sv. Kryštof drží stráž nad řidiči jedoucími po obchvatu Olomouce. Od odhalení sochy uplynulo 15 let. Snímek z 1. listopadu 2020
Bronzový Svatý Kryštof ochraňuje řidiče na obchvatu Olomouce. Už 15 let