Za 24 hodin napadne v Olomouckém kraji sedm až 14 centimetrů sněhu. Na sousedním Zlínsku to může být ojediněle až 25 centimetrů.

Vydatně sněžit má podle předpovědi od čtvrtečního rána do noci na pátek, kdy bude sněžení ustávat. Sypat má v celém Olomouckém kraji, kromě Jesenicka.

„Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách dodržovat pokyny Horské služby,“ připomněl Český hydrometeorologický ústav.

V sousedním Zlínském kraji hrozí kalamita. Nová sněhová pokrývka zde může za 24 hodin dosáhnout 10 až 20, ojediněle až 25 centimetrů.

„Očekává se sněhová kalamitní situace, komplikace v dopravě, energetice a průmyslu či zásobování. Možné jsou škody na stromech a lesním porostu nebo drátech elektrických vedení. Doporučuje se omezit cestování autem,“ varoval ČHMÚ.

Výstraha před vydatným sněžením na východě České republiky vydaná ČHMI ve středu 8.12. 2021 ve 13:20Výstraha před vydatným sněžením na východě České republiky vydaná ČHMI ve středu 8.12. 2021 ve 13:20Zdroj: ČHMI. Repro: DENÍK