„Rozhodnutí hejtmana nepokládám za rozumné ani z pohledu Olomouckého kraje, ani z pohledu sociální demokracie. Nicméně je to jeho vůle a jeho rozhodnutí," okomentoval v pátek večer předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka, který do Olomouce na jednání přijel a hejtmana několikrát vyzval, aby na svou funkci rezignoval. O dalším působení Jiřího Rozbořila, který je obviněn z toho, že se pokusil za úplatu ovlivnit vyšetřování policie, bude v pondělí dopoledne jednat KSČM. Ta v Olomouckém kraji tvoří koalici s ČSSD.

Jak včerejší jednání s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou probíhalo?

Sešli jsme se ve tři hodiny, asi dvě hodiny jsme diskutovali. Sděloval jsem k celému případu to, co jsem mohl. Diskutovali jsme o mém možném setrvání ve funkci.

Pan Sobotka vás předtím a také ihned po svém příjezdu vyzval k rezignaci…

Pan předseda trval až do konce na názoru, že bych měl minimálně rezignovat na post hejtmana a stát se řadovým zastupitelem, a do vyřešení případu takto setrvat. Zastupitelstvo by vygenerovalo další jméno na hejtmana, který by dokončil rok, který je ještě před námi.

Jaké budou podle vás reakce na vaše rozhodnutí nerezignovat?

Uvědomuji si, že toto rozhodnutí spustí další mediální lavinu a bude hodně těžké tuto smršť ustát. Po důvěře, kterou mi klub zastupitelů a kontrolní výkonný výbor vyjádřil, do toho ale půjdu. V případě, že problém bude eskalovat nebo se vyřeší nebo se stane něco, co nemohu předjímat, tak se k tomu následně postavím.

S jakou jste se rozešli s vedením strany a panem Sobotkou?

Sociální demokracie má princip, že pokud je někdo obviněn nebo obžalován, tak rezignuje na všechny stranické a jiné funkce. Zdá se mi ale, a teď mluvím obecně, ne o sobě, že tento přístup je nadřazen zákonům, presumpci neviny.

Co pro vás znamená, že máte podporu olomouckých straníků, ale ne vedení ČSSD a předsedy Bohuslava Sobotky?

Podpora straníků v regionu je pro mě jako regionálního politika zásadnější než podpora vedení strany. A krajští členové strany mě podpořili.

Jaké plánujete kroky v následujících dnech?

V sobotu jsem se sešel s panem Černým, předsedou krajské komunistické strany (KSČM tvoří v Olomouckém kraji koalici s ČSSD, pozn red.). Spolu jsme si ozřejmili situaci a domluvili jsme se na dalším postupu.

Celý rozhovor najdete v pondělním tištěném vydání Olomouckého deníku.

Autor: Alena Hesová