Celkově jich přišlo osmnáct a ve většině popsaných pokrmů hrála hlavní úlohu silně aromatická sýrová pochoutka.

Recepty hanáckých specialit by chtěla radnice po domluvě s restauratéry dostat na jejich jídelní lístky.

Soutěž vyhlásili radní na festivalu Gastro.ol, který v červnu doplnil program Svátků města. Cílem bylo objevit hanácké recepty. Zapomenuté, tradiční i nevšední. Sladké i slané. Z tvarůžků i bez nich.

Zapojit se mohl kdokoli. Lidé zaslali celkem osmnáct receptů. Nejvíce jich přišlo z Olomouce, ale posílali i obyvatelé menších obcí v regionu, například z Loučan, z Troubek či z Loštic.

„Máme čtyři sladké a čtrnáct slaných. Prostřednictvím soutěže jsme chtěli sehnat recepty, které se v rodinách skutečně vaří. Proto se v naprosté většině jedná spíše o klasická jídla, nejde o nějaké extra speciality,“ popsala mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Receptům vládly tvarůžky

Hodně z došlých receptů obsahuje jako zásadní ingredienci tvarůžky, i když to nebylo podmínkou soutěže.

„Lidé je zřejmě považují za typickou hanáckou specialitu. Dostali jsme recept například na tvarůžkovou polévku, nakládané tvarůžky, nejrůznější kombinace masa a tvarůžků. Ne zcela běžný recept je na steak z hovězí svíčkové s tvarůžky. Objevily se i pomazánky,“ vyjmenovala Doleželová.

Hanáčtí kuchaři si kreativně vyhráli i s názvy jídel. Mezi sebou tak soutěží pokrmy s názvem Tchýnin dech či Smraďoši v úkrytu.

„Jde o závitek z kuřecího masa, uvnitř jsou tvarůžky. Zajímavé je i jméno Hanácké nebe,“ podotkla Doleželová.

Lidé do soutěže zaslali i návody na přípravu slaných jídel, ve kterých tradiční sýr nefiguruje.

„Jde například o hodolanskou omáčku nebo hanáckou kapustnicu. Co se týče sladkých pokrmů, dostali jsme recepty na knedle, buchty i cukroví,“ přiblížila Doleželová.

Tričko Žeru tvargle pro všechny

Kromě receptu museli lidé zaslat i fotografii výsledného jídla. Obrázek totiž nyní napomůže odborné porotě, která bude návody i fotografie pokrmů hodnotit.

„Komise vybere vítěze v obou kategoriích, tedy slaných i sladkých receptech,“ uvedla Doleželová.

Zda lidé v soutěži uspěli, se dozví na podzimní etapě výstavy Flora Olomouc, která se letos koná od 13. do 16. října v pavilonu A.

„Dvě kategorie rovná se dvě hlavní ceny. Vítězové dostanou parní hrnec a elektrický gril. Všichni soutěžící, kteří poslali svůj recept, obdrží propagační tričko s obrázkem a nápisem Žeru tvargle,“ doplnila Doleželová.

V budoucnu by chtěla radnice s recepty pracovat. Jejím záměrem je dostat zajímavé pokrmy na lístky místních restaurací. Záležet však bude i na ochotě majitelů podniků. Město by pak chtělo využít recepty ke své propagaci na poli cestovního ruchu.