Do čtvrtečního večera a noci nepředpokládají meteorologové vzhledem k charakteru počasí významnější změnu celkové imisní situace, hodnoty průměrných denních koncentrací prašného aerosolu budou stále nad imisním limitem.

„Na zlepšení to nevypadá ani v pátek," uvedl ve čtvrtek odpoledne Roman Volný z Českého hydrometeorolo­gického ústavu v Ostravě.

„Pokud, tak od neděle, výrazněji spíše od pondělí, kdy začne foukat. Inverze by se částečně mohla rozrušit již v sobotu, kdy by mohlo zapršet," zkoumal regionální situaci.

Ve středu stoupaly hodinové koncentrace polétavého prachu nedaleko rušné křižovatky v Olomouci-Hejčíně až ke 132 mikrogramům na metr krychlových, které automatizovaná stanice naměřila v osm hodin večer. Do čtvrtečního odpoledne překračovaly průměrné denní koncentrace 100 mikrogramů. Mezní hranice je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový.

Na další olomoucké stanici ve Šmeralově ulici byly hodnoty příznivější, i když limit byl také překročen – denní koncentrace prašných částic stoupaly ke 100 mikrogramům na metr krychlový.

Sledovat situaci můžete na portálu ČHMÚ.

Mlhy se rozpouštějí pomalu

Podle meteorologa situaci v Olomouci neprospívalo ani to, že se ve čtvrtek mlhy v krajském městě rozpouštějí pomalu.

„V porovnání například z Bělotínem na Přerovsku jsou to velké rozdíly," sdělil krátce po poledni.

Český hydrometeorologický ústav v případě zvýšeného množství polétavého prachu, který v Olomouci produkují především spalovací motory automobilů a lokální topeniště, doporučuje omezit individuální dopravu.

„Pokud je to možné, lidé by ráno na cestu do práce a školy měli upřednostnit hromadnou dopravu, aby se situace nezhoršovala," uvedl meteorolog. „Ovzduší se však zásadně zlepší až se změnou meteorologické situace," dodal.

Pokud lidé s chronickými dýchacími potížemi a srdečním onemocněním pociťují, že se jim v těchto dnech hůře dýchá, měli by omezit pohyb venku. Podobně starší lidé a matky s nejmenšími dětmi, kterým pobyt na místech se znečištěným vzduchem neprospívá.