Večer se sovami ze stanice pro handicapované živočichy se koná v pátek 9. března od 18 hodin.

Na příchozí čekají aktivity pro děti, beseda s živými sovami.

„Pohlaďte si sovu, vyfotografujte se s ní. Chybět nebude ani večerní vycházka za houkáním sov. Vhodné i pro děti, které vydrží vzhůru po sovím způsobu – ukončení po 20 hodině,“ lákají v pozvánce pořadatelé.

V 18 hodin budou na programu aktivity pro děti ve vstupní hale, v18.30 a 19.30 se uskuteční beseda v sále a také vycházka ve skupinách.

Živelný den na Sluňákově
Živelný den na Sluňákově nabídl foukanou i čerstvý chléb z pece

Hned druhý den, v sobotu 10. března se od 9.30 chystá návštěva bobřího světa pro děti i dospělé. 

„Přijďte se podívat do míst, kde si našla domov bobří rodinka. Dramatické osudy bobrů, ucpaný rybník a nakonec melodrama se šťastným koncem. Podíváte se do jejich ložnice, jídelny, trucovny, spižírny i zahrádky a taky zjistíte, jak bobři pomáhají s péčí o přírodní galerii,“ pokračují pořadatelé. 

Průvodcem dospělých bude Vlastimil Kostkan. Rodinné vstupné pro každou akci je 50 korun. 

Ilustrační foto
Jaro se hlásí, o víkendu bude až 14 stupňů

Kam ještě o víkendu?

Malý princ v Expozici času

Zábavné dopoledne věnované Malému princi se koná v sobotu 10. března v Expozici ve Šternberku.

Na účastníky bude čekat od 13 hodin prohlídka Expozice času, propojena právě s knihou o Malém princi, ve 14.30 film Malý princ a na závěr od 16.15 výtvarná dílnička. Akce je vhodná pro všechny věkové kategorie, nutná je rezervace předem. Vstupné je 70 korun. 

Josefovské šibřinky

Josefovské šibřinky rozhýbou v sobotu 10. března sportovní halu na Letné ve Velké Bystřici na Olomoucku. K tanci a poslechu bude hrát hudba Methyl. Organizátoři, SK Velká Bystřice, upozorňují, že sportovní obuv je povinná. Masky zaplatí 50 korun, ostatní 100. Start je ve 20 hodin.

Ilustrační foto
Kam na ples? Velký přehled bálů na Olomoucku

Legionářský program

Dvě významná výročí, spjatá s existencí samostatného československého státu, si připomene město Olomouc. Program začíná už v neděli 11. března, hlavní piety se pak uskuteční v pondělí. Pietní akty připomenou 168. výročí narození Tomáše Garrigue Masaryka a 100. výročí bitvy u Bachmače, významného bojového vystoupení československých legionářů za první světové války. Pietní akty jsou součástí akcí k 100. výročí vzniku Československé republiky.

V neděli 11. března startuje doprovodný program, který připravila Československá obec legionářská a to od 14 do 18 hodin a v pondělí 12. března pak od 9 do 12 hodin a od 14 do 17.30. Zájemci mohou zajít do Domu armády na přednášky, promítání dokumentů a rovněž ukázky legionářské výzbroje. Součástí expozice v Domě armády v ulici 1. máje je také výstava Bachmač 2018.

Vzpomínkové akce, které připravilo město společně s Vojenskou posádkou Olomouc a Československou obcí legionářskou, se uskuteční v pondělí 12. března. Olomoučané si nejprve v 18 hodin u pomníku TGM na Žižkově náměstí připomenou 168. výročí narození prvního československého prezidenta a následně se pak v 18.45 na náměstí Republiky uskuteční vzpomínka 100. výročí bitvy u Bachmače. 

Stezka v oblacích na Dolní Moravě
Vlak na Dolní Moravu jezdit nebude. Chystá se rozšíření silnice

Předjarní výšlap

Na předjarní výšlap z Luhačovic do Provodova lákají olomoučtí Přátelé přírody, skupina Malá liška. „V předjaří se vypravíme do Luhačovic, největších moravských lázní, proslulých stavbami architekta Dušana Jurkoviče. Tentokrát se projdeme po žluté turistické trase okolními Vizovickými vrchy ve směru U Starého kříže – Řetechov - Malenisko - Provodov.

V Malenisku si prohlédneme významné poutní místo,“ popisují pořadatelé. Celkem účastníci najdou kolem 14 kilometrů a vrátí se busem zpět do Luhačovic. Návrat do Olomouce je pak plánován kolem 18. hodiny.
Sraz je v sobotu 10. března v 7.15, vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n., odjezd vlaku směr Luhačovice pak v 7.30.

Členové spolku mají výlet zdarma, hosté zaplatí dvacet korun. Jízdné si pak hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách. 

Ilustrační foto.
Na Olomoucku opraví rozbité okresky. Kraj "pustí" stovky milionů