„V letech 2015 až 2020 se řada lokalit v povodí Moravy, zejména oblast Hornomoravského úvalu, tedy Olomoucko, Přerovsko a Haná, potýkala s nedostatkem vodních zdrojů pro průmysl, zemědělství a pro výrobu pitné vody,“ poukázal ministr zemědělství Miroslav Toman. „Obyvatelé v těchto oblastech přišli s požadavkem na zvýšení zabezpečení dodávek vody. V návaznosti na Koncepci ochrany před následky sucha pro území ČR jsme proto iniciovali tento návrh kvůli posílení vodních zdrojů v povodí Horní Moravy,“ vysvětlil ministr.

Stavba Biocentra Veklice na okraji Senice na Hané, 4. 11. 2020
Z polí bude oáza klidu s jezírkem a tůněmi. Na Olomoucku vzniká nové biocentrum

Surovou vodu má zamýšlený přivaděč odebírat z prostoru existující kaskády vodních děl Slezská Harta – Kružberk na řece Moravici pramenící v Jeseníkách.

„Optimalizace technického řešení bude součástí investičního záměru,“ sdělil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý s tím, že vláda v minulém týdnu uložila ministru zemědělství zajistit zpracování investičního záměru. Stát má dva miliony korun a zaplatí ho Povodí Odry.

Údolí Trusovického potoka by mělo být hájeno kvůli možnému vybudování přehradní nádrže Bělkovice. Na snímku křižovatka, která by skončila pod hladinou.
Přehrada nad Bělkovicemi? Území má být hájeno, podívejte se, co by zaplavila

Investiční záměr má být na stole do konce června 2021.

„Do konce září by pak měl ministr zemědělství vládě předložit návrh časového harmonogramu a plán na zajištění peněz na dokončení přípravných prací,“ informoval mluvčí resortu.

Mýval severní
Mývalů uloví na Hané víc než zajíců. Škodí na zemi, ve vodě i ve vzduchu

Podél silnice na Moravský Beroun

Vody pro obří přivaděč je v nádrži Slezská Harta dostatek a do budoucna je volná kapacita i při očekávaných zvýšených odběrech vzhledem ke klimatické změně.

Pro deficitních oblastí Hané ohrožených poklesem spodních vod je podle ministerstva rezerva dostatečná - k dispozici by měl být dlouhodobě jeden kubík vody za sekundu.

„Nadlepšovací účinek nádrže Slezská Harta činí 4,57 kubíků za sekundu a v současné době včetně zahrnutí očekávané klimatické změny a očekávaného nárůstu odběrů s rezervou pro potenciální budoucí odběratele ve vlastním povodí Odry je využito 3,5 kubíků za sekundu.,“ vysvětlil mluvčí Bílý.

Trasa nadregionálního potrubí by podle ministerstva mohla kopírovat směr silnice I/46 od Bílčice přes Moravský Beroun a Šternberk do Olomouce.

V Bělkovicích-Laštěnech, obcí pod státem zamýšlenou přehradní nádrží, plánují mokřady a rybníky. Na snímku starosta obce Tomáš Němčic ukazuje lokalitu, kde by obec ráda obnovila dva rybníky.
Mokřad a rybníky. Bělkovice pod zvažovanou přehradou mají svoje plány

Vodohospodáři: Proč takto?

Pro vodohospodáře na Olomoucku je vládou schválený záměr neznámou novinkou. Dlouhodobě ve svých koncepčních materiálech počítali s jinou cestou.

„Nevím, čí je to aktivita a proč se řeší převod vody ze Slezské Harty. Desítky let tady mluvíme o tom, že pokud to bude zapotřebí a vody se nebude dostávat, půjdeme cestou rozšiřování na Dubicko a Mohelnicko, případně se také uvažuje o vybudování přehrady nad Dlouhou Loučkou. Toto jsou dlouhodobé vize,“ reagoval Jiří Kožušníček, technický náměstek VHS Olomouc, která vlastní na Olomoucku osm vodovodů a 19 pramenišť o celkové vydatnosti 832 litrů za sekundu.

Jiné cesty k vodě se podle náměstka VHS Olomouc dlouhodobě plánovaly i pro deficitní oblasti na Prostějovsku.

„Voda z Mohelnické brázdy by se mohla přesouvat přes vodojem Stráž a směřovat až na jižní Moravu,“ zmínil desítky let starou variantu.

Vodní nádrž. Ilustrační foto
Přehrada nad Dlouhou Loučkou? Zafungovala by. Obec preferuje menší stavby

Šternbersko: Nemáme zájem

Podle ředitele VHS Sitka, která zásobuje pitnou vodu Šternbersko a další části Olomoucka, jde o nové možné řešení, které by ale Šternbersko nevyužilo.

„Jako skupinový vodovod o to zájem nemáme. Šternberk má dostatek svých zdrojů. Máme kvalitní podzemní vodu, která je do jisté míry spolehlivější než povrchová,“ reagoval Antonín Kostrůnek.

„Využíváme vodu ze starých důlních děl, z velkých hloubek. Jsou to spolehlivé zdroje nejen co do množství, ale i kvality vody. A pokud bychom v příštích dekádách potřebovaly další zdroje, máme i záložní,“ dodal.

VHS Sitka navíc chystá rozšíření skupinového vodovodu a plánuje napojit další obce směrem na Olomouc.

Jednotka řady 646 výrobce Stadler Pankow při představení v olomouckém depu ČD
Stadlery pro Olomouc zmodernizují Slováci. Kdy vyjedou na koleje?

Historie nejmladší přehrady

O výstavě přehrady Slezská Harta na řece Moravici uvažovali vodohospodáři už v šedesátých letech. Tehdy se ostravská aglomerace rozrůstala tak rychle, že vznikla obava z nedostatku pitné vody. Navíc měl obrovský odběr vody také těžký průmysl a hutě na Ostravsku. Stavební práce na Slezské Hartě začaly až v roce 1987. Lidé ze zbořených domů v Karlovci, Nové Pláni, Razové, Dlouhé Stráni, Leskovci a Roudnu většinou dostali přidělené byty v panelácích na nových sídlištích v Bruntálu. Vykoupeno bylo na 300 nemovitostí. Protože počátkem devadesátých let došlo k útlumu průmyslu a k výraznému poklesu spotřeby vody, nebylo jasné, zda se vůbec vyplatí Slezskou Hartu dokončit. Byla dokončena až v roce 1997 krátce před příchodem extrémních povodní. Kromě vodohospodářského, rybářského a rekreačního využití si Slezskou Hartu oblíbili také filmaři. Natáčel se zde seriál Velké sedlo i film Johanka z Arcu.

Slezská Harta v číslech

Délka hráze:  540 metrů
Výška hráze: 65 metrů
Celkový objem nádrže:  219 milionů m3
z toho zásobní objem: cca 185 milionů m3
Délka záplavy: 13 kilometrů
Šířka záplavy:  1,7 kilometru
Zatopená plocha:  870 hektarů