„Chtěla bych sestře, která má na začátku ledna narozeniny, koupit kvalitní pohorky, kde určitě ušetřím tisíc korun nebo i víc. Stejně tak chci koupit svému muži oblek a babička by si ještě přála dostat DVD přehrávač,“ uvedla Daniela Kauerová z Olomouce, která se na výprodeje chystá.

Například obchodní řetězec Tesco začal nabízet výrobky až s padesátiprocentní slevou už ve středu. Včera začaly zákazníky lákat na výprodej i hypermarkety Globus a Hypernova.

„Slevy se týkají zimních věcí, vánočních dekorací a textilu. Největší snížení cen pak přijde během ledna,“ uvedl jednatel hypermarketu Globus Petr Vyhnálek.

„Až šedesátiprocentní snížení se týká zejména zimního textilu, pánské i dámské obuvi, sportovních potřeb, hraček či zimní výbavy pro motoristy,“ řekl Libor Kytýr, ředitel komunikace maloobchodní sítě prodejen Albert/Hypernova společnosti Ahold.

Od 9. ledna pak začne v hypermarketech Hypernova druhá vlna slev.

„Ty se budou týkat zejména domácích potřeb a budou dosahovat až čtyřiceti procent z původní částky. Toto zboží budeme nabízet zákazníkům formou cenových košů, to znamená, že zákazníci za veškerý sortiment zboží v daném koši zaplatí jednotnou cenu,“ dodal Kytýr.

Slevy už před svátky
Slevy mají například i v olomouckém Hervis Sportu v nákupním centru Olympia v Olomouci.

„Slevy máme na všechno, ale paušálně. To znamená, že různé zboží z celého sortimentu je různě zlevněno. Jsou to třeba lyže, lyžařská obuv, oblečení na zimu, běžky. Jsou modely, které třeba nejsou zlevněné vůbec, ale jsou tu i modely, které jsou levnější o padesát procent. Větší slevy narůstají s časem a v lednu začnou další výprodeje,“ uvedl vedoucí prodejny Hervis Sport Jiří Pavelka.

Například v obchodě s módními oděvy značky Orsay ve stejném nákupním centru začaly se slevami už před svátky.

„Nabízíme padesátiprocentní slevy na celou starou kolekci. Lidé slev využívají a kupují tohoto zboží víc než nové kolekce,“ řekla vedoucí Pavla Pořízková.