Křížová cesta je ústředním tématem velikonočního období. Souvisí s ukřižováním Ježíše Krista. „Traduje se, že Panna Marie po Kristově smrti procházela cestu jeho utrpení od Pilátova domu až na Golgotu,“ uvedla historička umění Gabriela Elbelová.

Oba výtvarníci se na Olomoucku zúčastnili již několika sympózií a při jedné z obchůzek objevili právě kostel sv. Ondřeje. „Na dvoře obklopujícím kostel jsou kapličky, ve kterých byla dříve podle výpovědí místních obyvatel křížová cesta umístěna. Chtěli jsme tedy vytvořit nové malby,“ uvedli nadšenci, kteří svůj projekt nabídli kostelu zdarma. Nápad získal pozitivní odezvu i mezi sponzory a dárci, jak z řad institucí a firem, tak soukromých osob.

„V současné době je na kontě projektu částka zhruba sto tisíc korun, přičemž první fáze samotné křížové cesty byla ohodnocena na přibližně sto třicet tisíc korun. Farnost také využila příležitosti a hodlá ve druhé fázi opravit celou kostelní zeď a osadit vchod na pozemek ozdobnými mřížemi, aby na noc zabezpečila křížovou cestu před vandaly,“ přiblížila Silvie Malinovská ze Zahraničního oddělení olomouckého magistrátu. Celkové náklady se podle ní zřejmě vyšplhají přes 600 tisíc korun.