„Nebylo to pro něj tak výhodné, proto jsme vypsali nové výběrové řízení,“ informoval místostarosta města Petr Šrůtek.

Vedení pivovaru se k záležitosti odmítlo blíže vyjádřit.

„Výběrové řízení zatím nebylo uzavřeno, proto se k dané záležitosti v této fázi nebudeme vyjadřovat,“ uvedla ve vyjádření tisková mluvčí pivovaru Litovel Hana Matulová.

Rekonstrukce restaurační části za zhruba šestnáct milionů bude hotová do konce měsíce. Město přitom mělo v plánu, že by se restaurace mohla otevřít k datu 11. června, kdy se ve městě konají tradiční Hanácké Benátky. Dnes však už s tímto termínem nepočítá.

„Stále věříme, že se nám prostory podaří pronajmout, jinak bychom to neopravovali. Dnes už ale víme, že 11. června restaurace otevřena nebude, nelze to stihnout. Ale hledáme nájemce, který by ji dokázal otevřít v co nejkratší době. Je to volně otevřené pro všechny,“ řekl Šrůtek s tím, že zájemci o provozování restaurace mají čas do 13. května, pravého poledne.

„Měli jsme takové tajné přání, říkali jsme, že na litovelském náměstí by mělo téct litovelské pivo. Teď už se nám to nemusí splnit. Záleží na tom, kdo se vybere a jak bude reagovat na naše nabídky. Kuchyň a restauraci si musí nájemce vybavit sám,“ podotkl.

Hotel zůstane neopravený

Restaurační zařízení na Záložně bylo naposledy otevřené před šesti lety, pak jej zavřeli hygienici. V budově je také kulturní část se sály a hotelová část, která sice krátkou dobu fungovala jako ubytovna, teď je ale opět zavřená.

„Celou budovu jsme odkanalizovali a další etapa je restaurační část za zhruba šestnáct milionů korun,“ vysvětlil už před časem místostarosta.

„Projekt na celkovou rekonstrukci budovy z roku 2000, asi za osmdesát milionů, jsme předělali. Budeme jednat s novým nájemcem o hotelové části, třeba by se nám ji společnou investicí podařilo dát do provozu,“ řekl a zároveň vysvětlil, že město na rekonstrukci restaurace a hotelu nemůže získat žádné dotace.

Mohl by ji dostat podnikatel, ale najít někoho, kdo by si budovu pronajal a restauraci opravil, se nepodařilo.

„Takže do restaurace jde město samo z vlastních peněz. Budoucí nájemce by mohl sehnat peníze na hotelovou část,“ dodal Šrůtek.