Do výroby sýrů se Petr Vašenka pustil doma v kuchyni už před více než osmi lety. Zkoušel různé druhy mléka, pracovní postupy i receptury a inspiraci čerpal také při výletech v tuzemsku i zahraničí.

„Čtyři roky jsem se to učil. Nakonec to došlo tak daleko, že jsem výrobě sýrů úplně propadl. Doslova mě to ´chytlo´ a bez sýrů už to prostě nešlo dál, je to můj velký koníček. Od pondělí do pátku pracuji pro obec a o víkendech se věnuji výrobě a prodeji,“ vzpomněl nadšený sýrař.

Mlékař a sýrař v jednom. Ale je to hlavně koníček

Sen o vlastní provozovně si splnil teprve letos na jaře, a aby mohl živnost provozovat, absolvoval v loňském roce odborný kurz. Díky tomu získal novou profesní kvalifikaci hned ve dvou oborech – mlékař i sýrař. „Po letech jsem se vrátil do školních lavic a pronikal do tajů obou oborů. Postupně jsem ve volných chvílích budoval novou výrobnu, kde od února pomalu rozjíždím vlastní sýrárnu,“ vysvětlil Petr Vašenka.

Legendární jídelnu na Horním náměstí v Olomouci vystřídala originální dětská herna s kavárnou, červen 2023
Legendární jídelnu v centru Olomouce nahradila dětská herna s kavárnou

Velmi si zakládá na tom, že používá lokální suroviny a vyhýbá se přídavným látkám a jakékoli ´chemii´. Na začátku všeho byla podle jeho slov zvědavost, jestli je dnes ještě vůbec možné vyrobit kvalitní sýr jen z několika přírodních surovin.

Vše je z místních zdrojů

„Zjistil jsem, že to jde. Odebírám mléko z farmy v Loučanech a na proplachování sýrového zrna používám velmi kvalitní vodu z lázeňského pramene. Vodu z vodovodu mám na mytí vybavení potřebného při výrobě. Do sýrů přidávám jen sůl a lehce je dochutím bylinkami nebo kořením,“ popsal majitel sýrárny.

Své produkty vyrábí také na zakázku například na farmářské trhy nebo větší akce, rodinné oslavy či svatební hostiny. Běžně má v nabídce šest až sedm druhů, například smetanové sýry, ale i sýr balkánského typu nebo brynzu.

„Nejde mi o co nejširší sortiment, ale o kvalitu. Vyrábím lokální sýry, které jsou specifické přímo pro Slatinice. Věřím, že zákazník kvalitu pozná a rád si vychutná přírodní produkt. Prodej probíhá takzvaně ze dvora, zákazníci si informace o tom, kdy je stánek u sýrárny otevřený, mohou najít na sociálních sítích,“ dodal Petr Vašenka.