Katalogová světla totiž považují za narušení svého návrhu, jak má okolí radnice vypadat.

Jako účinné řešení slabého osvětlení hlavního olomouckého prostranství navrhuje architekt jeho proměny originální lampy z původního návrhu přezdívané plácačky. Ty svítí nepřímo, tedy světlo reflektoru odrážejí "pod sebe" a rovnoměrněji jej rozprostřou do okolí.

Primátor Major však po čtvrtečním večerním testu svítivosti chce s lampami Philips pokračovat.

"S Philipsy neuděláme chybu"

U Caesarovy kašny bylo ve čtvrtek před 21. hodinou nezvykle rušno.

Světelná zkouška přitáhla pozornost. Radní zjišťovali, zda dokážou lampy Philips UrbanStar již použité v nejužším místě Dolního náměstí rozsvítit i sousední prostranství.

Lampy UrbanStar jsou vyšší než současné osvětlení Thorn kritizované za malou svítivost. Podle očekávaní také dávají více světla.

„Setkání je čistě o pocitu z pobytu na Horním náměstí. Zatím výsledky měření ukazují, že množství světla je přibližně dvojnásobné. Co vidí i naprostý laik, je, že světlo je lépe rozptýleno. Myslím si, že pokud se vydáme touto cestou, a nikomu tento názor nevnucuji, neuděláme chybu," komentoval průběh zkoušky olomoucký primátor Martin Major.

Nová světla, která se na náměstí krátce objevila, by město rádo do prázdnin osadilo natrvalo.

Philips UrbanStar. Vizualizace rozmístění sériových lamp na Horním náměstí v Olomouci

Vizualizace lamp Philips UrbanStar na Horním náměstí. Zdroj: MmOl

Právník architektů vs. právník-primátor

Možná ho však zastaví žaloba a stavební uzávěra. Za autorský kolektiv úprav Horního náměstí to zamýšlí Jan Šépka.

„Spojím se v nejbližší době s právníky a celou věc budu zvažovat," reagoval na kroky radnice s dovětkem, že autorská práva jsou celoživotní a mohou se k nim vyjadřovat i potomci.

Předběžně si nechal zpracovat právní rozbor.

„Bez vašeho výslovného souhlasu nelze projekt zadat jiným architektům nebo inženýrům, popřípadě provádět jiné změny, které by ovlivnily původní koncept," sděluje mu v něm právník Jiří Plos.

Primátor se ale soudních tahanic nebojí.

„Život v politice mě naučil, že člověk musí nést jakousi politickou zodpovědnost a já jsem ochoten ji za toto rozhodnutí nést," je odhodlán Martin Major, vzděláním doktor práv.

Stávající lampa Thorn. Schema intenzity osvětlení při pohledu shora na Horní náměstí - největší intenzita bílá, nejmenší fialová, nulová černáLampa Philips UrbanStar.  Schema intenzity osvětlení při pohledu shora na Horní náměstí - největší intenzita bílá, nejmenší fialová, nulová černá

Lampa s nepřímým osvětlením - tzv.plácačka. Schema intenzity osvětlení při pohledu shora na Horní náměstí - největší intenzita bílá, nejmenší fialová, nulová černáLampa plácačka při zkušební umístění na Horním náměstí

Schema intenzity osvětlení při pohledu shora na Horní náměstí podle architekta Šépky. Největší intenzita bílá, nejmenší fialová, nulová černá. Zdroj: Jan Šépka.
Vpravo dole lampa "plácačka" zkušebním umístění na čerstvě zrekonstruovaném Horním náměstí   

Je třeba vyzkoušet i plácačky?

Zkoušce přihlížel i člen Klubu architektů Olomoucka David Helcel. Srovnávání lamp má za neúplné.

„Pokud lze vybírat ze tří variant, co jsou ve hře, byl bych pro plácačky. Měly být součástí zkoušky. Možná vznikne nepříjemný efekt, že budou výrazné a přehluší pohled na domy za ní. Určitě je nejde použít bez vyzkoušení. Nicméně UrbanStary tu jednoznačně být nemůžou. Náměstí si zasluhuje něco šitého na míru a ne celkem běžné typovky," domnívá se architekt, že otestovat se měly i lampy z původního návrhu přirovnávané k plácačkám.

Radnice však výrobu prototypu těchto lamp nezadala.

„To bychom mohli donekonečna vyrábět nejrůznější modely a prototypy všech možných typů osvětlení. Na poslední radě jsme rozhodli, že jednu z těchto variant vyzkoušíme, ať pocítíme subjektivní dojem. Dominantou Horního náměstí mají podle mne být fasády a domy, nikoli nový typ osvětlení. Myslím, že stožáry jsou opravdu subtilní a nebrání výhledu na domy. Jsem pro tento typ osvětlení," vyzdvihl Martin Major výrobek Philipsu.

Architekt: Vracíme se do totality

Jak „plácačka" naživo vypadá, nicméně Olomoučané viděli při jejím testu zhruba před patnácti lety. Model už ale není k dispozici.

„Že nyní nemohou být obě lampy reálně porovnány, a že výsledek poměrně náročné a dlouhé práce, kterou vývoj nového svítidla obnáší, prostě zmizel, mrzí tedy především nás," podotkl za autory Jan Šépka.

Postup vedení města se mu nezamlouvá. Bez „plácaček", které se v centru nikdy neobjevily, nepovažují tvůrci projekt za hotový, maximálně připouštějí ponechání stávající osvětlení.

„Radnice nám prostřednictvím pana primátora sděluje, že bez ohledu na poškození autorského díla, chce vyměnit osvětlení na ploše Horního náměstí za lampy typu UrbanStar. Vracíme se tak zpátky do totality, kdy si politik vyhrazuje, bez ohledu na názory odborníků, právo rozhodovat o všem na základě vlastního přesvědčení," reagoval na vývoj událostí Jan Šépka.

Primátor: Konec debatám

Co bude dál?

„Je to o diskuzi se stavebním úřadem, se zástupci oddělení památkové péče," řekl primátor, jenž je podle svých slov otevřený jiným názorům.

„Bráním se ale několikaletým debatám, jaký typ osvětlení má na náměstí být. To jsme si už prodělali a někdy je život o tom, že je potřeba přijmout rychlé rozhodnutí a ne donekonečna čekat, co bude nebo nebude," dodal Martin Major.

Pokud jde o poradní hlas Národního památkového ústavu, světla UrbanStar kolem radnice nechce. Doporučuje dokončit autorské architektonické dílo z roku 1995 s využitím „plácaček".

Jak to mysleli památkáři?
Olomoucký primátor prosazuje lampy Philips UrbanStar na Horní náměstí, naopak jeden z autorů jeho podoby říká, že to možné není.

V čem se rozcházejí? Jedním z argumentů je výklad dokumentu městských památkářů.

V zásadě jde o to, zda lze na jeho základě osvětlení z takzvaného krčku mezi Horním a Dolním náměstím umístit i do okolí radnice, nebo obráceně.

Architekt Jan Šépka míní, že primátor Martin Major si nesprávně vykládá stanovisko magistrátu k umístění lamp mezi náměstími. 

„Stanovisko si totiž dalo do podmínky tuto větu: Svítidla typu UrbanStar lze osadit v navrhovaných místech (tedy krčku) v souvislosti s úpravou osvětlení Horního náměstí stejným či hmotově (tvarem) obdobným typem svítidel," citoval architekt. 

„Podle mne z toho vyplývá, že do krčku mohou být použita svítidla, která budou na Horním náměstí, ne obráceně," sdělil Jan Šépka.

V tom se s primátorem rozcházejí.

„Když jsem četl vyjádření týkajícího se krčku, respektive Dolního náměstí, logickým výkladem jsem dospěl k závěru, že pokud zde budou umístěna světla typu UrbanStar, požadují je památkáři umístit i na Horní náměstí," řekl Martin Major.

Dalším bodem sporu je otázka, zda stojí lampy v krčku jen dočasně či trvale.

„Radnicí bylo opakovaně deklarováno, že lampy jsou v krčku umístěny jen na zkoušku," uvedl Jan Šépka. 

Podle něj se o tom jednalo na schůzkách mezi ním a vedením města, kterých se měl účastnit i Martin Major.

Primátor o tom ale nic neví. 

„O dočasnosti umístění v krčku mezi Horním a Dolním náměstím jsem slyšel. Nikdy jsem nebyl přítomen žádnému jednání, ze kterého by vyplývala jakákoli dočasnost umístění těchto lamp a obávám se, že kdybychom zlikvidovali lampy z krčku, tak by nás asi Olomoučané měli za ekonomické blázny, že jsme tolik lamp vyhodili do nějakého skladiště," odmítl tvrzení Martin Major.