„Dělají se běžné práce, jako je malování nebo drobné opravy. Pouštějí se však i do větších akcí, jako jsou výměny oken, zateplení fasád, nové střechy nebo rekonstrukce sociálního zařízení. Na prázdninové opravy máme přibližně čtrnáct milionů korun a jsou to peníze, které školy mají ve svých rozpočtech. Částka na investiční akce pro celý letošní rok je pak zhruba šestačtyřicet milionů,“ řekla Hana Fantová, vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu, který je zřizovatelem základních škol v Olomouci.

Na výměně střechy tak po dobu prázdnin pracují například na Fakultní základní škole dr. Milady Horákové a Mateřské škole v Olomouci. „Hlavním důvodem rekonstrukce střechy bylo to, že tepelně nevyhovovala a občas i zatíkalo. Když se u nás dělal energetický audit, tak se přišlo na to, že střecha moc dobře neizoluje, propouští teplo,“ uvedl ředitel školy Milan Král.

Podle magistrátu je u této rekonstrukce předběžná částka okolo osmi milionů korun. „Předpokládáme, že budou na této škole energetická opatření pokračovat i v následujícím roce. Měla by se tady měnit okna,“ podotkla Fantová.

Do velké renovace se pustili i na olomoucké Základní škole Nedvědova. „Rekonstruujeme školní kuchyň, ve škole se dělají sprchy, sociální zařízení u tělocvičny, maluje se a vyměňují se okna. Z velké části by měla být na hlavní budově už nová okna, a to kvůli energetickým auditům,“ vyjmenoval akce ředitel školy Jan Hándl s tím, že termín dokončení prací v jídelně připadá na konec září.

Kromě toho se na školce na Přichystalově ulici, která k základní škole patří, dělá nový vstup a opravovala se střecha i okapy. „Například ve školce na Nedvědově ulici je nové obložení a maluje se. Vše stojí přibližně okolo patnácti milionů korun,“ pokračoval ředitel.

Podle něj se však nedělá nic zbytečně. „Do budoucna toho ještě je hodně, je to všechno otázka peněz. Pořád by se něco potřebovalo změnit,“ doplnil Hándl.

Základní škola Milady Petřkové ve Velkém Týnci se rozhodla letošní prázdniny využít hlavně ke generální rekonstrukci sociálního zařízení na budově prvního stupně. „Dělaly jsme komplet nové toalety tak, aby vše vyhovovalo hygienickým předpisům. Zhruba se tam investovalo asi kolem šesti set tisíc korun. Součástí prací byly i rozvody vody ve třídách, nové odpady. Celá budova je vymalovaná a v pátek se má dílo předávat,“ uvedl ředitel školy Tomáš Jurka a doplnil: „Třídy jsou už takřka uklizené, teď se bude uklízet všechno ostatní. Začátek školního roku není nijak ohrožen. Děti přijdou do nového.“