„Dva skialpinisté středních let, žena s mužem, lyžovali ve volném terénu na okraji lavinového katastru Velkého Kotle v Jeseníkách,“ popisovala Horská služba Jeseníky.

Vzhledem k podmínkám a nemožnosti rychlého transportu zasahující členové horské služby museli požádat o spolupráci leteckou záchrannou službu.

„Kvůli nedostupnosti vrtulníku v Ostravě a Olomouci musel přiletět z Hradce Králové,“ informovali horští záchranáři.

Lyžování na Vaňkově kopci s iniciativou Chcípl PES 3. února 2021
Takto se lyžuje na Vaňkově kopci. Vlek zastavila policie už poosmé!

Podle horské služby se v tomto území i přes vydané lavinové nebezpečí, v Jeseníkách platí třetí stupeň z pětibodové škály, stále pohybují lyžaři bez lavinového vybavení.

„Hlavně se v těchto místech nemají vůbec pohybovat. Nejenom, že riskují svoje životy, ale i životy záchranářů,“ zdůraznili.

Skialpinismus. Ilustrační foto
Skialpinisté vzali Jeseníky útokem a porušují zákazy. Co ohleduplnost a pokora?

Lednová tragédie

Lavina ve Velkém Kotli zabila jednatřicetiletého skialpinistu v polovině ledna. Muže ihned vyhrabali jeho kolegové a na místě byla vzápětí i horská služba. Resuscitace již byla neúspěšná.

Hned následující víkend vyrazily do oblasti Ovčárny a Pradědu stovky lidí na skialpech a snowboardech. Tragédie je neodradila. Řada z nich se pohybovala v nejcennějších místech rezervace.

„Je nepochopitelné, kolik skialpinistů a snowboardistů vědomě porušuje zákazy vstupu mimo trasy v nejcennějších lokalitách chráněné oblasti a nerespektuje doporučení horské služby jen pár hodin po takové tragédii," poukazoval vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj.

Ramzová v sobotu 30. ledna 2021
Zpřísněné ubytování v Jeseníkách: u hotelů prázdno, v chalupách živo a karavany

Desítky pokut

Většinu přestupků vyřešili ochranáři domluvou, ale rozdali i desítky pokut. Udělit mohou až 10 tisíc korun.

Na skialpinisty a turisty holdující bivakování ve sněhu si v těchto dnech stěžují i lesníci.

„Nocležníci v chráněných oblastech, na těžebně výrobních pracovištích nebo takoví, kteří po sobě zanechají odpadky či ohniště, si koledují o problém,“ varoval vedoucí polesí Domašov u Bělé pod Pradědem Jan Ťulpík s tím, že během kontrolních cest v rámci polesí pravidelně potkává bivakující turisty.

Skialpinisté, kteří na lyžích vjíždí do lesních porostů a na prudké členité lesní svahy, zase ničí mladé stromky. „Nemluvě o vysokém riziku úrazu,“ dodal Ťulpík.

Skiareál Hlubočky, 31. ledna 2021
Na svazích davy a chaos. V Hlubočkách zpoplatní vstup