Lidem z Loučné a okolí navíc velké středisko přineslo pracovní příležitosti, areál bude mít přes zimu téměř stovku zaměstnanců a jen o něco méně při letním provozu.

„Spuštění areálu se neobešlo bez menších problémů, ale snažíme se vše vychytat tak, aby na oficiální otevření 18. prosince vše fungovalo bezchybně. Lidem zde chceme poskytovat komplexní a perfektní služby, máme ambice se srovnávat se zahraničními středisky,“ řekl Michal Kestl z rodinné firmy K3 Sport, která areál vybudovala za náklady přibližně půl miliardy korun.

Restaurace pro 500 hostů

Skiareál Kouty nabízí lyžování na čtyřech sjezdovkách o celkové délce 5,7 kilometru na ploše 25 hektarů. Obě dvoukilometrové sjezdovky jsou členité, často mění sklon a mají převýšení přes 500 metrů, zbývající 100 metrů.

Sněhové podmínky v areálu garantuje zasněžovací systém pokrývající všechny sjezdovky, zasněžovací rozvody mají devítikilometrovu délku.

„Díky modernímu zasněžovacímu systému počítáme s nepřetržitým lyžováním do konce dubna,“ dodal Kestl.

Zázemí pro lyžaře tvoří především gastronomická budova, ve které návštěvníci najdou několik restaurací. V provozu jsou zatím dvě, v ostatních finišují poslední práce. Celá budova má kapacitu více než 500 hostů.

#nahled|https://g.denik.cz/43/dc/skiareal_sjezdovka_jeseniky_kouty_071221_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/dc/skiareal_sjezdovka_jeseniky_kouty_071221.jpg|Sjezdovky v novém areálu v Koutech nad Desnou. Foto: Skiareál Kouty#

Klaus: Vypádáte placatě

Slavnostní otevření areálu se stříháním pásky je naplánováno na 18. prosince a původně se počítalo i s účasti prezidenta Václava Klause. Nyní je již jisté, že hlava státu nepřijede.

„Václav Klaus se omluvil, má již naplánovanou slavností večeři v Lánech. Ale vzkázal nám, ať dáme do pořádku webové kamery, prý na nich náš areál vypadá poněkud placatě,“ usmál se další jednatel firmy K3 Sport David Kestl.

Lyžařské středisko v Koutech nad Desnou je otevřeno denně, návštěvníci mohou využít i nočního lyžování. Bližší informace a aktuality lze najít na internetových stránkách www.kouty.cz.

#nahled|https://g.denik.cz/43/dc/skiareal_sjezdovka_jeseniky_kouty_071220_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/dc/skiareal_sjezdovka_jeseniky_kouty_071220.jpg|Parkoviště v novém areálu v Koutech nad Desnou. Foto: Skiareál Kouty#