„A to vidíme přeživší jablka, které kroupy nesrazily na zem,“ bere do ruky další nevzhledný plod vedoucí vilémovských sadů Zemědělského družstva Senice na Hané. Tak mizernou úrodu nepamatuje, a to je v sadech přes 30 let.

Škody jsou podle Mačkala o to horší, že k následkům krupobití, které tentokrát zasáhlo celé sady ve Vilémově, se v průběhu července a srpna přidal hmyz.

„Množství včel a vos bylo abnormální. Napíchávaly zejména nejsladší odrůdy Šampion nebo Rubín. Vpichem vznikl otvor na infekční tlak, takže ovoce pohnilo ještě na stromech,“ ukazuje zkažené plody na dalších jabloních.

Kroupy ve Vilémově poškodily 85 až 90 procent jablek. Jde však jen o vzhledový defekt, který chuť jablka ani výživovou hodnotu ovoce nijak neovlivňuje. Člen představenstva družstva Mačkal o tom chce zákazníky ujistit a ukazuje cedulku, kterou nechá umístit na prodejny.

„Kroupy nemají vliv na jakostní kvalitu, je to jen kosmetická vada, jakostně s ním nic není,“ čte nápis.

Sklizeň brambor ve Vrbátkách.
Brambory na Hané za 10 korun? Zapomeňte

"Pobitá" Gala za 10 korun 

Sadaři upravili ceník, který počítá s rozdílem mezi cenou za nepoškozený plod a kroupami pobitý. Pohybovat se bude od tří do pěti korun, takže například za kilogram výstavní Galy 65 zaplatí zákazník 15 korun a za Galu o stejné velikosti nesoucí stopy krup o pět korun méně.

Jablka ve Vilémově pěstují na 88 hektarech a zatím ovoce sklidili ze 40 procent plochy. U letních odrůd odvezli do skladu pouhých 26 procent obvyklé produkce. Podzimní jablka letošní bilanci trochu vylepšily.

„Pětiletý průměr je 2800 až 3000 tun, letošní odhad je 1000,“ kroutí hlavou Jaroslav Mačkal, jenž pracuje v sadech od roku 1984, ale takovou spoušť nepamatuje.

Festival plný netradičních pokrmů Extreme food festival v areálu Letního kina v Olomouci.
Extreme food festival v Olomouci nabídl žáby, chilli pivo i Surströmming

Rozmlácené třešně uklidili špačci

Peckoviny dopadly nejhůře. Třešně ve Vilémově ani nesklízeli. Pěstují je na osmi hektarech.

„Hned 2. července jsme to zastavili, protože byly rozmlácené,“ líčí. „Oddělali jsme plašiče špačků a nechali jsme je, ať třešně uklidí. Tentokrát nám špačci pomohli,“ usmál se hořce Mačkal.

Exkluzivní rybíz, který družstvo dodává na pulty ve vaničkách, přestali sbírat o dva týdny dříve než obvykle, protože brigádníci nebyli schopni vybrat partie, kde by střapce nebyly potrhané. Rybízu běžně sklízejí 100 tun, letos natrhali 49.

„Exkluzivního baleného zboží, o které je rostoucí zájem, dodáváme na pulty 22 tun. Letos? S bídou 16,“ krčí rameny šéf ovocných sadů.

Ilustrační foto
Litovel chce vysázet vinice. Vinohradů na Hané přibývá, i dobrých vín

Výpadek v tržbách? 12 milionů

Časné švestky byly letošním největším průšvihem. Trhat je se vůbec nevyplatilo a když je brigádníci setřepali do plachty, v hromadě shnilých a suchých plodů našli pět šest pěkných švestek. Ty družstvo dodává i do školních jídelen.

„Dnes zkusíme pozdní odrůdy Prezident a Presenta. Uvidíme, jestli něco natrháme,“ vzkazuje například do Fakultní základní školy a Mateřské školy Holečkova, kde by dětem chtěli uvařit švestkové knedlíky a čerstvým ovocem dodat vitaminy.

V tržbách budou důsledky krupobití a hmyzích útoků značné. Zásadní jsou pro Vilémovské jablka, které tvoří tři čtvrtiny objemu ovoce.

„Výpadek v tržbách bude u jablek 10 až 12 milionů korun,“ ukazuje cifru na dispeji kalkulačky. „Ostatní ovoce je na tom ještě hůře, ale rozhodující jsou pro nás jablka,“ uzavírá.

Okresní všeobecná výstava králíků, drůbeže a holubů v Senici na Hané, 21.-22. 9. 2019
Na výstavě v Senici slavili mladí chovatelé