Výrobu domácích tvarůžků v sobotu ve skanzenu v Příkazích na Olomoucku předváděla Vendula Hluzinová. Už od 16. století si podle ní každá hanácká rodina dělala syrečky doma.

„Není to nic složitého. Stačí půl kilogramu farmářského tvarohu, sůl a jeden rozmačkaný vyzrálý tvarůžek. Vše se smíchá a nechá týden stát při patnácti stupních Celsia nebo při pokojové teplotě. Zhruba po týdnu se ze žluté a vazké hmoty vytvarují tvarůžky a nechají se vyzrát, obvykle k tomu stačí jeden až tři týdny," popsala zjednodušený postup Hluzinová s tím, že přesný návod zájemci najdou na internetových stránkách hanáckého skanzenu.

Recept na domácí tvarůžky si s sebou odnesla také Jaroslava Matějková, která na akci přijela s manželem z Bohuňovic.

„Určitě je vyzkoušíme. Naše rodina kupuje tvarůžky ve velkém, máme je všichni moc rádi. Jezdíme si pro ně pravidelně přímo do Loštic, pokaždé koupíme několik velkých balení. Navštívili jsme i tamní cukrárnu, syrečky nám chutnají ve všech možných úpravách," svěřila se spokojená návštěvnice tvarůžkových hodů.