To je špatná zpráva hlavně pro běžkaře, kteří se mohou prohánět pouze na trati mezi Ovčárnou a Švýcárnou.

„Podmínky pro lyžování se v Jeseníkách výrazně nezměnily. Kromě Červenohorského sedla, které je závislé pouze na přírodním sněhu, jsou ale v provozu všechny větší areály," řekl náčelník horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Dodal, že ve většině lyžařských areálů v minulých dnech využili mrazivého počasí, takže provozovatelé mohly sjezdařské tratě upravovat pomocí umělého sněhu. Toho nyní na sjezdovkách leží 30 až 60 centimetrů.

„Je ale třeba upozornit na to, že technický sníh je zmrzlý a odpoledne se na sjezdovkách tvoří ledové plotny, takže lyžaři musí přizpůsobit jízdu stavu trati," upozornil Klimeš.

Kvůli jarním prázdninám jsou v těchto dnech sjezdovky plné lyžařů, takže na místě je velká opatrnost.

„Lidí je zde hodně, určitě víc, než o jarních prázdninách minulý rok," řekl ředitel areálu K3Sport v koutech nad Desnou Petr Marek.

Spíše na pěší vycházky

Běžkaři si letos v Jeseníkách kvůli nedostatku přírodního sněhu zatím nemohou příliš vybírat.

„Jediná upravovaná stopa je mezi Švýcárnou a Ovčárnou. Pár kilometrů trati je ještě v okolí Alfrédovy chaty. Jsou to jediná místa, kde lze vyrazit na běžky, jinak je to spíš na pěší turistiku po hřebenu." upozornil Michal Klimeš.

Lidé, kteří vyrazí na pěší túru, by ale měli dát pozor na zmrzlý povrch.

„Jsou totiž úseky, kde je čistý led, takže pro pěší turistiku doporučujeme používat běžecké nebo sjezdové hole, které v těchto místech pomohou udržet rovnováhu," dodal náčelník horské služby.

V Jeseníkách se v posledních dnech noční teploty pohybují pod bodem mrazu a přes den se rtuť teploměru vyhoupne mírně nad nulu.

Na víkend meteorologové předpověděli dešťové a ve vyšších polohách smíšené či sněhové přeháňky.