Ty v údolí Bystřice leží v nadmořské výšce pouhých 300 až 400 metrů a technický sníh je pro jejich provoz zásadní součástí pokrývky.

Obě lyžařská centra proto vybudovala nádrže, odkud budou brát vodu pro sněhová děla.

20. listopadu 2018. Zasněžený model města na Horním Náměstí v Olomouci
Olomouc posypal první sníh. Jak bude v dalších dnech?

Hlubočky čekají na pořádný mráz

„V posledních letech, kdy celé Česko bojuje se suchem, je vše o tom, hlavně vyrobit dostatek kvalitního sněhu. Pro návštěvníky můžeme mít spoustu atraktivního vyžití, ale když není sníh, je nám to k ničemu,“ reagoval jednatel Ski Areálu Hlubočky Michal Stojmenov.

„Zajistili jsme si kvalitní děla a vybudovali pořádnou retenční nádrž. Když vloni byl problém zasněžit, letos o to více řešíme výrobu sněhu, abychom nebyli zaskočeni a návštěvníci byli spokojeni,“ vysvětloval.

Nádrž ve svahu je v těchto dnech po okraj. Vlekaři ji napouštěli od konce října, kdy přestal platit zákaz nakládaní s povrchovými vodami. Napršelo, takže příroda jim přála.

Vodu pro výrobu technického sněhu neberou z řeky Bystřice, ale lokální vodoteče.

I když již koncem minulého týdne přituhlo, na zásoby z rezervoáru sahat nechtějí.

„Čekáme, až bude pořádně mrznout. Zatím je na zasněžování příliš brzy, až to bude to pravé ořechové,“ usmál se Stojmenov.

Sněhové kanóny jsou již rozmístěny na svých místech a na kopci nad kostelem finišují poslední práce.

„Měli jsme menší problém s hydranty a již vylaďujeme celou zasněžovací technologii,“ popsal, co se aktuálně děje ve Ski Areálu Hlubočky.

Ilustrační foto
Zalije údolí pod Sovincem voda? Stavba nemá termín

Hrubá Voda: V nádrži je zásoba

Na lyžařskou sezonu jsou připraveni i na opačném konci Hluboček – v Hrubé Vodě.

Majitelé moderního sportovního a rekreačního centra nechali udělat úpravy na sjezdovkách i vlecích, aby bylo lyžování pro návštěvníky komfortnější.

Voda, její nedostatek pro sněhové kanóny, by je na startu neměla zaskočit.

„Vytvořili jsme zásobu a vodu budeme v retenční nádrži doplňovat. Nedostatku vody se neobávám,“ reagoval Karel Tomeček ze společnosti Park Sportu Hrubá Voda.

„Ano, voda je obecně problém pro lyžařské areály, ale v naší lokalitě jej nepociťujeme. Retenci máme dostatečnou a z Bystřice dodržujeme omezený odběr,“ dodal.

Sedačková lanovka v Parku sportu Hrubá Voda. Nabídnout ji návštěvníkům chce i nedaleký ski-areál Hlubočky, kde zatím lyžaře táhne na kopec vlek.
Hlubočky chtějí sedačkovou lanovku, Hrubá Voda prodlužuje sjezdovku
Jan Hudec
Hudec: Třeba najdeme v Hlubočkách nového Ondru Banka

Pokuta za vodu nad limit

Na to, jestli budou lyžařské areály skutečně dodržují podmínky pro odběr povrchových a podzemních vod a neohrozí místní ekosystémy, dohlédne Česká inspekce životního prostředí. Porušení zákona o vodách zjišťuje každoročně i v Olomouckém kraji.

Předloni dostal čtyřicetitisícovou pokutu Park Sportu Hrubá Voda, a to za to, že odebral 1030 metrů krychlových nad povolené množství.

Experti varují, že v důsledku nadměrných odběrů vody z řek, například hladina Bystřice se v listopadu stále drží do pěti centimetrů nad hodnotou hydrologického sucha, může dojít k dočasnému nebo i trvalému poškození fauny a flóry vázané na vodní prostředí. Může se rovněž snížit samočisticí schopnost řek.

Nejméně srážek: první třetina prosince

Podle serveru InterSucho je v Olomouckém kraji stále deficit vláhy v půdě. Pro region mají odborníci negativní prognózu až do vánočních svátků.

Podle měsíční předpovědi ČHMÚ má být počasí do poloviny prosince srážkově průměrné.

„Nejnižší srážkové úhrny z celého období předpokládáme v týdnu od 3. do 9. prosince,“ informoval v pondělí 19. listopadu.