Dobrodružný film Lví král patří k nejúspěšnějším titulům z dílny Studia Walta Disneyho. Příběh lvího prince Simby doprovázený písněmi Eltona Johna získal dva Oscary a tři Zlaté glóby.

Po čtrnácti letech se k diváckému hitu rozhodl vrátit choreograf a režisér Robert Balogh. Společně se členy Baletního studia při Moravském divadle připravil inscenaci nazvanou prostě Simba.

Premiéra pohádkové taneční show se uskuteční v neděli ve 14 hodin na jevišti Moravského divadla. V hlavních rolích přitom vystoupí dětské mistryně světa v tanci a baletu.

Dobrodružný příběh situovaný do Afriky vypráví o zvířecí říši, které spokojeně vládne moudrý lví král Mufasa. Tomu se narodí následník trůnu, lvíče Simba. O získání vlády však usiluje králův bratr Scar.

Při neúspěšném pokusu o zavraždění Simby připraví o život samotného krále a z činu nařkne Simbu, který raději uprchne z království. Po letech se však dospělý princ rozhodne pomstít otcovu smrt a zbavit říši Scarovy krutovlády.

Princ se proměnil v princeznu

Poměrně komplikovaná zápletka filmu je vlastně variací na Shakespearova Hamleta.

„Snažil jsem se děj zachovat v maximální možné míře a ponechat i tu tragickou polohu. Zpočátku jsem uvažoval, že příběh odlehčím a zjednoduším, ale pak jsem viděl, že dětští protagonisté jsou schopni zvládnout i vážná témata. V divadle jsou pro mě tím nejdůležitějším city a emoce a nechtěl jsem je nijak omezovat,“ popsal Balogh.

Jeden zásadní rozdíl mezi filmovou předlohou a baletní inscenací však přeci jen existuje.

„Místo malého lvíčete Simby se jeho rodičům narodí lví holka. Důvody pro změnu byly ryze praktické, protože počet dívek v Baletním studiu výrazně převyšuje počet chlapců,“ prozradil Balogh.

Tančí mistryně světa

Režiséra údajně napadlo zpracovat příběh Lvího krále na konci loňského června při procházce v ZOO.

„Chtěl jsem udělat taneční divadlo s pohádkovým námětem v moderním stylu. Ze zkušenosti vím, že děti mají moderní balet a jazzbalet radši než klasiku. V září se začaly zkoušet sólové výstupy, k nim se posléze přidaly náročné skupinové choreografie. Jsem rád, že se děti do příběhu bez problémů vžily. Byly disciplinované a dokázaly se koncentrovat,“ popsal Balogh.

Malou Simbu ztvární zlatá a stříbrná finalistka z Mistrovství světa v tanci a baletu Kateřina Dostálová, její dospělou verzi si pak zahraje Rebeka Hengalová, která na mistrovství světa skončila třetí.

V roli ptáka Zazu se publiku představí držitelka hned tří zlatých medailí Klaudie Lakomá. Celkem v inscenaci vystupuje šestasedmdesát tanečníků a tanečnic z Baletního studia. Doprovázejí je profesionální kolegové ze souboru baletu Moravského divadla Ivo Jambor, Renáta Mrózková či Petra Glacová.

Africké rytmy i Michael Jackson

Režisér Balogh je podepsaný i pod výběrem hudby.

„Neusiloval jsem o získání práv na původní kompozici a písně. Osobní kontakt s Eltonem Johnem by byl určitě fajn, ale chtěl jsem jít vlastní cestou. V inscenaci zazní jak ukázky afrického folkloru, tak i píseň od Michaela Jacksona,“ přiblížil.

Simba je v pořadí pátým projektem Baletního studia. Naposledy stáli malí tanečníci na jevišti Moravského divadla v prosinci 2007, kdy měla premiéru Baloghova inscenace Louskáček.