„Už je finále?" ptal se sociálnědemokra­tický senátor Martin Tesařík, zatímco v sídle v Panské ulici ostatní přítomní kroutili hlavou nad „šíleným výsledkem", jak se několikrát ozvalo před pátou hodinou.

Tehdy už zbývalo sečíst necelých deset procent hlasů.

Přesto tam bylo poměrně veselo, v přízemí se čepovalo pivo, na stolech stály tácy s masem.

Bylo však jasné, že důvod k pořádnému hodokvasu má v sobotu večer hlavně hnutí potravinářského magnáta Andreje Babiše.

„Jestliže říká, že dává lidem práci, byl bych zvědav, co se stane, až si k němu jeho voliči půjdou o tu práci žádat," reagoval později lídr sociálnědemokratické kandidátky Roman Váňa, kterého prý volební síla ANO nepřekvapila.

VÍCE: Lídr ČSSD Váňa: Jsem zvědav, zda dá Babiš voličům slibovanou práci

Debakl sledoval i Langer

Zato u nelítostně drcené ODS na náměstí Republiky bylo docela ticho, atmosféra byla napjatá.

Jednička kandidátky a primátor Olomouce Martin Novotný napjatě sledoval obrazovku počítače.

Ve vedlejší místnosti pozorovali průběžné sčítání například jeho náměstci Martin Major a Jan Holpuch, do křesla se usadil i Ivan Langer.

O tom, zda se dostane do Poslanecké sněmovny měl Martin Novotný pochybnosti, jediné místo za ODS v Olomouckém kraji však patří právě jemu.

„Je to ale nejhorší výsledek ODS v historii. Říkám už několik let, že ODSka potřebuje opozici jako sůl, aby se obrodila a znovuzrodila. Výsledek špatný, ale musíme pracovat, abychom stranu znova postavili na nohy," sdělil večer po velkém debaklu strany primátor Novotný.

VÍCE: Rozčarovaný primátor: Je asi čas mluvit o velkém pravicovém bloku 

Arktic řešil, kolik to Babiše stálo

TOP09 si v Olomouckém kraji přála dva mandáty. Těsně před sečtením všech hlasů se však do sněmovny vrátí jen Jitka Chalánková bez Bořivoje Šarapatky.Arctic řešil, kolik to Babiše stálo

Členové strany se ke sledování průběžných výsledků sešli v olomouckém klubu Arktic.

Po čtvrté hodině seděla ve sklepních prostorech u stolů se štrúdlem, ovocem a tyčinkami asi dvacítka lidí. Straníci si pečivo pochvalovali. TOPka v té době měla přes deset procent.

Komunistům se čísla o něco zmenšila, což přítomní uvítali.

„Babiš, ten bohužel neklesá. Aspoň je vidět, že ty miliony se vyplatily," komentoval situaci první náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.

„Ale měli neomezený rozpočet," přišla odněkud reakce.

Následovala debata, kolik Andrej Babiš do kampaně vlastně investoval. Podle informacích zúčastněných ne méně než sto milionů korun.