Obě strany v posledních týdnech prezentovaly své odlišné názory prostřednictvím otevřených dopisů, setkání proto mělo vést k urovnání jejich vztahů.

„Během schůzky odpadla řada obav z minulosti. Debata se nesla v klidné a věcné atmosféře,“ řekl Novotný. Jak dále uvedl, k žádným konkrétním závěrům ve čtvrtek společně s architekty nedošel. „Šlo spíše o poznávací setkání a naším cílem bylo spíš otevřít témata, o kterých Olomoučané mluví. Mojí prioritou je však otázka zatraktivnění Horního náměstí pro obyvatele Olomouce i jeho návštěvníky, jak přes den, tak v nočních hodinách,“ pokračoval.

Jako nejpodstatnější téma setkání zhodnotil otázku oživení Horního náměstí také jeden z jeho projektantů Jan Šépka. „Otázka volby programu, který by podpořil život v centru města, byla velice důležitá. Na tom jsme se s panem primátorem shodli,“ řekl architekt.

V problematice mobilních stromků, které se na Horním náměstí před dvěma měsíci objevily, se i nadále obě strany drží svých stanovisek.

„Stromy v květináčích se nám nelíbí, na tom se nic nezměnilo. Je to však dočasná instalace, která by z náměstí měla zmizet někdy na konci září,“ uvedl Šépka.

Zda by architekti v budoucnu s nějakou jinou formou mobilní zeleně na náměstí souhlasili, je podle jeho vyjádření otázka dalších diskusí.

Související články:
Stromy na náměstí: primátor odpovídá na kritiku architektů
Horní náměstí je plné stromů. Floře hrozí pokuta

Co si o mobilních stromech na Horním náměstí myslíte vy?
A podpořili byste veřejnou sbírku na pokutu za jejich rozmístění?

K článku jsme připojili i starší diskusní příspěvky