„Dříve tady byla pastvina. Dlouho jsem čekal na povolení, už jsem měl sehnaný ruský cement, ale stavět jsem nemohl. Tak jsem cement prodal, což nebylo moc těžké, protože ho byl nedostatek. Dneska je to jiné," zavzpomínal muž, který jinak bydlí ve Šternberku a živil se jako zedník.

Jeho rekreační domek stojí ve svahu osady s názvem Magdalénský mlýn a na zahradě se mu tyčí několik vlastnoručně vyrobených dřevěných a pískovcových soch. Vyřezávat a sochat začal už v dětství, koníček mu vydržel doteď.

„Doma ve Šternberku mám úplnou galerii. Tady mám jen pár kousků. Všude jsou lvi, protože já jsem taky lev. Šutry vytahuju z Bystřičky," popsal muž. K

romě králů zvířat z pískovce okolí jeho chaty stráží dřevěný medvěd, ale i socha Radegasta, či dvoustranná podobizna svatého Jiří, který zabíjí draka a z druhé strany je vyobrazená kališnice husitské církve. Nechybí ani dvojice včelích úlů, zvonice či krokodýl.

Kotrč na másle s kmínem, to je báseň

„Když nejdu na houby, tak vyřezávám. Letos je to s hříbky bída. Přesto jsem ale našel vzácný kousek. Kotrč kadeřavý. Můj syn je profesionální houbař a kotrč řadí jako třetí nejchutnější druh. Udělaný na másle s kmínem, to je báseň," rozplýval se chatař, od kterého se nehne jeho kříženec jezevčíka, fenka Ája.

„Žena je u moře a já si to užívám tady. Máme tři děti a ty tady prožily moc hezké dětství."

Jako největší plus na osadě považuje přírodu. Vytknul však, že je zde velká prašnost, protože někteří řidiči nerespektují patnácti kilometrovou rychlost a po nepříliš udržované cestě jezdí moc rychle. Nelibou zkušenost má i se zloději.

Zkušenosti se zloději

„Ještě než odešli, tak mi chatu asi třikrát vykradli Rusáci, kteří se protáhli malinkým záchodovým oknem. A pak tu byla nehorázná spoušť po skupince cigánů, co utekli z diagnostického ústavu. Pak je ale chytili," poznamenal.

Povícero se setkává pouze se dvěma dalšími chataři. Protože má rád klid, v chatě přes sezonu přebývá jen přes týden než přijedou víkendoví rekreanti. Přijíždí sem však i v zimě.

„Mám dobrá kamna. Je potřeba odstranit sníh, kterého tady bývá strašně moc a dlouho. Na Jívové už je obleva, tady jsme ale v mrazovém údolí," řekl.

Cestu k osadě, která leží směrem k železniční zastávce Jívová, odhrnují zdejší vojáci.

„Vojáci, kteří jsou hned za Bystřičkou, mají bezvadnou hospodu. Mají se jak v parlamentu, kafe za devět korun, pivo za čtrnáct. Bohužel tam nikdo zvenčí nesmí," uzavřel Oldřich Vrána a současně se napil svého lahvového piva.

Lokalita: Jívová, Magdalénský mlýn

Počet chat: zhruba 40

Zajímavosti: Vojenský újezd Libavá v těsném sousedství, vlastnoruční řezbářské a sochařské výtvory, příroda údolí řeky Bystřice