Pospíšilovo vyjádření ke konci angažmá u městské policie se nepodařilo získat.

Podle opoziční Otevřené radnice může Pospíšilův odchod přinést pozitivní změny v ozbrojené složce, jejíž práci v minulosti kritizovala.

Šternberským radním Pavel Posíšil zůstává i nadále.

Na ukončení pracovního poměru se velitel strážníků dohodl se starostou města teprve před několika dny. Skončí k 3. březnu.

„Vedly ho k tomu osobní a zdravotní důvody, které bych však nerad blíže komentoval," sdělil Stanislav Orság.

S poslední potyčkou mezi znesvářenými romskými rodinami, po které skončili dva Romové postřeleni a místní se začali obávat o bezpečnost, podle všeho nemá ukončení Pospíšilovy kariéry žádnou spojitost.

Pospíšil v těchto dnech čerpá dovolenou a jeho vyjádření k odchodu od městské policie se regionálnímu Deníku nepodařilo získat. Telefon nezvedal a na sms odpoledne neodpověděl.

Radnice pořádá konkurs

Radnice už připravuje výběrové řízení, zveřejněno by mělo být v pátek, ze kterého vzejde nový velitel. Do té doby bude policii šéfovat strážník Josef Faltys.

„Předpokládám, že zájemci se budou hlásit během dvou až tří týdnů a pak z nich vybereme několik uchazečů. Posoudit by je pak mohli zastupitelé na dubnovém zasedání," odhadl starosta s tím, že město by chtělo obsadit pozici velitele strážníků co nejdříve.

Opozice: MP nemá koncepci 

O konci Pospíšilova angažmá ve vedení policie se již dozvěděli zastupitelé města. Informoval je starosta.

„Změnu vnímám pozitivně. Jako Otevřená radnice jsme dlouhodobě kritizovali, že městská policie nemá koncepci a priority práce," reagoval Petr Endrödy z opozice.

„Po dvaceti letech v jedné funkci musí člověk zákonitě vyhořet," poznamenal.

Vzdát se mandátu? Tak ožehavé to není

Pavel Pospíšil kandidoval v komunálních volbách za Sdružení nezávislých kandidátů „SPOLEČNĚ PRO ŠTERNBERK" a politického sdružení ANO 2011, za které zasedá ve šternberské městské radě.

V samosprávě a jejím vedení zatím nekončí.

„Již jsme se o tom na radě bavili, ale nemá to neodkladný účinek – že by se honem musel vzdávat mandátu. Tak ožehavé to není," informoval starosta Orság.