Třiačtyřicetiletý muž před dvěma roky prodělal cévní mozkovou příhodu.

Ze dne na den se přestal hýbat, přišel o řeč. Píše očima prostřednictvím speciálního počítače.

Charitativní akce skrze Konto bariéry má Kamilovi pomoct vrátit se, v rámci možností, do života.

„Vybrané peníze poputují na koupi motomedu a schodolezu, zbytek rodina využije na úhradu nutných rehabilitací,“ vysvětluje Kamilova kamarádka a patronka sbírky, která si přeje zůstat v anonymitě.

Těžký životní příběh zveřejnila v úterý 19. února na sociálních sítích, o den později začala sbírka na stránkách Konta bariéry.

Díky štědrým lidem se podařilo dosáhnout vytoužené hranice 90 tisíc korun zhruba během týdne.

Rodina tak může pořídit motomed, rehabilitační přístroj určený k procvičování končetin a eliminaci křečí.

„To je neskutečné! Povedla se nám neuvěřitelná věc,“ netajila radost autorka textu, který vše odstartoval. 

Charitativní zumba

Tím ale vybírání peněz neskončilo. Hranice potřebné částky byla navýšena na 160 tisíc korun, aby si Kamil směl koupit také pomůcku ke zdolávání schodů a mohl si dovolit další rehabilitace, po kterých se cítí lépe.

Organizátoři sbírky věří, že se podaří dosáhnout i tohoto limitu. Zvlášť, když pomoc postupně přislíbily další obce a místní spolky.

Obecní úřad Olbramice rozeslal informační e-maily svým obyvatelům. Loučany zveřejnily dojemný příběh na obecních stránkách.

Ve Slatinicích budou pořádat masopustní ostatky, jejichž výtěžek poputuje na Kamila. Někteří členové zastupitelstva v Senici na Hané se muže, kterému mrtvice převrátila život naruby, brzy vydají osobně navštívit. Chystá se za ním například místostarostka obce Vendula Koupilová.

„Domluvili jsme se, že ho navštívíme a zjistíme, co potřebuje. Jsem ráda, že se teď daří vybírat peníze. Ta nemoc ale bohužel jen tak neodezní. Je nutné myslet trochu víc dopředu. Proto se třeba místní hasiči dohodli, že Kamilovi věnují celou částku z adventního jarmarku, který pravidelně pořádají ke konci roku,“ prozradila.

Senice nedávno pomáhala také pohybem. Patronka sbírky zkusila přes facebookovou skupinu oslovit účastníky pravidelných lekcí zumby, kterých se sama účastní.

„Oba lektoři zareagovali tím, že věnovali určitý obnos a oznámili, že to, co příště vybereme na vstupném, pošleme na Konto bariéry. Putovalo tam přesně 3 300 korun,“ uvedla žena s dobrým srdcem, která se však setkala i s negativními reakcemi okolí.

Někteří lidé si mysleli, že chce peníze pro sebe a že je číslo charitativního účtu ve skutečnosti její soukromé. Nenechala se tím rozhodit.

„Nejsou mi lhostejné osudy ostatních lidí. Když můžu, pomůžu. Zvlášť nevlastnímu otci dvou dětí, jehož manželka opustila zaměstnání, aby se mohla naplno věnovat rodině,“ reagovala na posměch některých jedinců.

Těm, kteří se aktivně zapojili a přispěli, říká „zlaté duše“. Mezi ně se nyní mohou zařadit i čtenáři Deníku.

Stačí na stránkách Konta bariéry kliknout na příběh s názvem „Motomed pro Kamila“ a přihodit libovolnou částku, aby se zbylou sumu podařilo nastřádat co nejdříve.

Šance, že by se Kamil někdy definitivně vyléčil, je sice malá, ale naděje umírá poslední a každý malý krůček kupředu zanechává v jeho rodině obrovskou stopu.

„Všem moc děkuji. Hodně to pro mě znamená. Díky skvělým lidem, které mám okolo sebe, není třeba lámat nad životem hůl,“ vzkázal přes e-mail Kamil Otčenášek.