Mohou se vyskytnout i dopravní komplikace. Galerie proto posiluje ochranku. Ta bude v kontaktu s policií a městskými strážníky.

Do Olomouce se chystá například Miluše Hanáková z Prostějova.

„S kamarádkou jsme dokonce uvažovaly, že bychom někde před Šantovkou přespaly, aby na nás vůbec zbyly nějaké dárky. Manžel se netvářil, tak to ještě promyslíme," řekla.

A co si od otevíračky největšího nákupního centra v Olomouckém kraji slibuje?

„Když otevírali Nákupní park Prostějov, odnesla jsem si dva tablety pro děti, mikrovlnku a sportovní oblečení, to všechno za zlomek původní ceny. Teď mi volala kamarádka z Olomouce, že jí do schránky přišly nějaké poukázky do Šantovky. Chceme to využít," poznamenala Miluše Hanáková. Při svém nákupu se bude zaměřovat hlavně na elektroniku.

Podle mluvčího projektu Šantovka Juraje Aláče mají nájemci pořádně napilno a až do poslední chvíle budou pracovat na úpravách prodejen a jejich úklidu.

„Společné a veřejné prostory však musejí být hotové a uklizené ve čtvrtek odpoledne. V noci na pátek pak proběhne pouze poslední úklid před otevřením," nastínil poslední přípravné práce v galerii mluvčí projektu Šantovka Juraj Aláč.

Protože se mezi obyvatele města a okolí dostal nespočet reklamních tiskovin s řadou slevových kuponů obchodů, nabízí se otázka, zda budou mít obchodníci skutečně vše pro příchozí nachystáno. Podle Juraje Aláče je ve vlastním zájmu každého nájemce nezklamat své zákazníky.

Otevírací doby v Galerii ŠantovkaObchody: 9.00 21.00
Interspar: 7.30 21.00
Zábavní patro: 9.00 2.00

Ochranka pomůže na parkovištích

Nad co nejhladším průběhem prvních dní bude bdít zvýšený počet zaměstnanců bezpečnostní agentury. Ti budou po ruce i v případě dopravních komplikací.

Autem se bude ke Galerii Šantovka přijíždět z Velkomoravské ulice nebo z Wittgensteinovy. Bezpečnostní pracovníci budou pomáhat i v podzemních parkovištích.

„Přeci jen je to v Olomouci první podzemní parkoviště této velikosti a zájmu," poznamenal Juraj Aláč.

Autobus i vlak

Auto však není jediným prostředkem, který přiveze veřejnost ke dveřím komplexu. Využít lze také městskou hromadnou dopravu.

Od pátku začíná olomoucký dopravní podnik vypravovat autobusovou linku, která prozatím zastoupí plánované tramvaje na nové trati. Autobus s číslem 30 bude obsluhovat zastávky Tržnice, Šantovka, V Kotlině, dále zastávky Trnkova, Zikova a Povel, škola a přes dvě nové zastávky v lokalitě Šantovka se vrátí zpátky k tržnici.

Nedaleko Galerie Šantovka zastavují také vlaky jezdící mezi Olomoucí a Drahanovicemi. Pěším poslouží nová lávka vedená k centru od tržnice a síť chodníků. Kolaři mají k dispozici cyklostezku.

Na první tři dny je připravený program plný zvučných jmen, mezi kterými najdou příchozí například zpěvačku Daru Rolins, Ivana Mládka či „šéfa" Zdeňka Pohlreicha. Obchodní galerie se otevře v pátek v 9 hodin, program začne o hodinu později.