Návštěvníci uvnitř centra i jednotlivých obchodů budou muset nadále dodržovat přísnější hygienická pravidla, například zakrytí dýchacích cest nebo omezený počet osob dle plochy prodejny.

Dveře prodejců, kteří dosud směli jen vydávat online objednávky, se začnou otevírat úderem 9. hodiny.

Selské a zahradnické trhy na Výstavišti Flora Olomouc, 7. 5. 2021
Floru zaplnily Selské trhy. Stánky o víkendu otevřou i jnde

Vyskladnit zboží, pouklízet, doladit detaily. Navzdory státnímu svátku v sobotu 8. května vyrazili do práce například zástupci PFB Concept Store.

„Naše hlavní prodejna je v Brně. Sem jsme potřebovali navézt novou kolekci, protože tady bylo samé zimní zboží,“ svěřil se Deníku manažer prodejen Přemysl Hověžák.

Pozemky v Olomouci-Holici, kde společnost Lidl zamýšlí postavit prodejnu, parcely již koupila. 4. května 2021
Lidl chystá v Olomouci nový supermarket. Kde má vyrůst?

Luxusní oblečení, boty a módní doplňky světových značek se nacházejí v 1. patře Šantovky od loňského prosince. Kvůli plošným protiepidemickým opatřením tehdy musela nová pobočka zavřít pouhé dva dny od zahájení provozu.

„Zaměstnanci se ani nestihli zaškolit, takže jsme řešili i školení. Vlastně všechno od začátku,“ popsal Přemysl Hověžák hektické období před restartováním byznysu.

Představení před budovou Moravského divadla na Horním náměstí, 7. 5. 2021
Divadelní orloj oživil centrum Olomouce. Známá herečka zpívala kolemjdoucím

Během uplynulého půlroku čeští zákonodárci několikrát naznačili, že by se obchody mohly znovu otevřít. Prodejci se ale nedočkali v únoru ani minulý měsíc po ukončení nouzového stavu, kdy se uvolnila část restrikcí. Teprve koncem dubna rozhodli o 10. květnu.

„Někdy to bylo těžké, protože jsme byli nuceni ze dne na den plánovat docházku, školení nebo změnu vizuálu, ale přišlo to vniveč,“ reagoval mladý manažer.

Všechno zlé je ale k něčemu dobré. I díky předchozím přípravám v olomoucké pobočce PFB Concept Store už jen ladí detaily a těší se na pondělní otevření. 

Od 10. do 14. května bude probíhat rekonstrukce mostu silnice I/46 v Dolanech.
Tah Olomouc - Šternberk zpomalí objížďka, kvůli opravě mostu

Počítá se s novými obchody

V Galerii Šantovka zasáhla vládní opatření nejvíc právě prodejce oděvů a obuvi. Pandemická opatření se projevila i v celkové návštěvnosti obchodního centra, která by měla od příštího týdne opět vzrůst. Podle mluvčího obchodního centra Petra Hlávky je výhled do budoucna pozitivní.

„Návštěvníci Šantovku opět najdou ve skvělé kondici. I v této nepříznivé době stále jednáme s novými značkami a počítáme s otevřením nových obchodů,“ láká k návštěvě.

Nad rámec běžných hygienických opatření zajišťují maximální ochranu ve všech prostorách budovy nejprogresivnější bezpečnostní technologie. Galerie Šantovka byla i díky těmto krokům zařazena mezi šest nejbezpečnějších obchodních center v republice.