„Extrém, který jsme doposud nezažili,“ hodnotil letošní start vedoucí skrbeňské jahodárny Marcel Špaček.

„Lidé jsou zvyklí, že samosběr začíná, když jsou největší jahody a na metru si nasbírají, co chtějí a potřebují. O tuto radost jsme vlivem počasí přišli. Od zákazníků jsme si hned vyslechli nepěkné věci. Přírodu ale neovlivníme,“ dodal pěstitel.

Rodinná firma Bui Van Duy pěstuje v Olomouci žádanou zeleninu
Pochybné skleníky v Nemilanech? Vietnamská zelenina z Hané sklízí úspěch

Lidé, kteří první dny nepřijeli ihned po otevření jahodáren, měli smůlu. Po třech hodinách bylo vysbíráno. Jahod bylo méně, protože část raných odrůd koncem dubna, kdy jahodníky kvetly nebo měly poupata, spálily mrazíky.

Velmi postupné nazrávání

Nespokojení zákazníci se pustili do pracovníků jahodáren - přímo na poli nebo pak prostřednictvím sociálních sítí.

„Kvůli nízkým teplotám bylo nazrávání velice postupné. První den jsme měli vysbíranou protrhávku během tří hodin. Pak po dalších čtyřech dnech, kdy jsme otevřeli, bylo vysbíráno po čtyřech hodinách,“ popisoval Jan Dostál začátek sklizně v Olomouci-Slavoníně, kde se letos uskutečnil první sběr už 16. května.

Na týden proto ve Slavoníně zavřel. „Už se mi to tak nelíbilo, že jsem nechal jahody nazrávat celý týden,“ vysvětlil.

Na Hané se už červenají první třešně.  Alej u Bohuňovic nedaleko Olomouce, květen 2024
Nevídané: na Hané se už červenají první třešně. Budou ale vzácností

V pondělí opět otevřel a červených jahod je podle Dostála tolik, že sběr může pokračovat několik dní podle běžné provozní doby od 8 do 18 hodin.

„Určitě do čtvrtka. Upřesníme, jak bude vypadat pátek a víkend – kvůli koordinaci pracovních sil v rámci našich jahodáren,“ vysvětlil možnou pauzu ke konci týdne.

Jahod je dost, není na co čekat

Ve Slavoníně se červená sedm hektarů, celkem šest odrůd. Nestalo se, co letos také hrozilo, že by pozdní odrůdy vlivem počasí nenavázaly na uspíšené rané.

„Začaly nazrávat o týden dříve než normálně. Prolíná se nám to. Nebudeme muset přerušovat,“ potvrdil Jan Dostál. „Jahod je dostatek a jsou krásně červené. Není na co čekat,“ pozval pěstitel milovníky jahod a samosběru do Olomouce-Slavonína.

Na okraji Mezic, část Nákla, vyrostl samoobslužný Moštovník, kde se za dvacku mohou kolemjdoucí občerstvit ovocnou šťávou.  19. května 2024.
Ve vsi u Olomouce vyrostl Moštovník. Načepovat si můžete ovocnou šťávu z Hané

Ve Skrbeni se začne opětovně sbírat ve středu 29. května. Na jiné ploše.

„Jahody zde mezitím dozrály a je jich dostatek. Nestane se, že by lidé po třech hodinách odcházeli, protože je vysbíráno. I když je letošek abnormální, nevyzpytatelný, už se vracíme do normálu,“ avizoval Marcel Špaček s tím, že příští týden by chtěl mít otevřeno denně, ale termíny bude ještě upřesňovat.

Ve Slavoníně letos stojí kilogram vlastnoručně nasbíraných plodů 85 korun. Ve Skrbeni 83 korun.

„Cena bude s ohledem na dopady mrazů stejná do konce samosběru,“ informoval Jan Dostál ze Slavonína. „Zatím 83 korun, ke konci upřesníme,“ sdělil Marcel Špaček.

Ve Slavoníně podle Dostála nehrozí, že by lidé neměli kde zaparkovat nebo museli nechávat vozy na příjezdové asfaltce. Některé zákazníky při prvních sběrech totiž odradilo parkování. „Místa je u jahodárny opravdu dost,“ ujistil motoristy.

Samosběr jablek v Dětřichově u Uničova v září 2023. Letos nebude, co nabídnout
Katastrofa v sadech na Olomoucku dopadne na samosběr. Není co nabídnout